Зимните празници са любими на малки и големи, но могат да бъдат изключително стресиращи за домашните любимци. Кучетата и котките не понасят звука от фойерверките и пиратките, които съпътстват Коледа и Нова година. Затова се очаква пик на изгубени домашни любимци, избягали от домовете си от страх. За това алармират от Фондация "Четири лапи".

"Според проучвания, всяко второ куче изпада в панически страх при гърмежите, съпътстващи празничните дни преди и след Нова година. Когато животното е навън, рискът да се отскубне от повода и да избяга не трябва да бъде подценяване", обяснява д-р Марина Иванова.

Паническите пристъпи се характеризират с учестено дишане и загуба на ориентация. Инстинктивно животното търси най-близкото място, в което да намери сигурност и да се скрие. Не са рядкост и случаите, при които загубило ориентация куче излиза на пътното платно и става жертва на инцидент. Затова от "Четири лапи" съветват собствениците да извеждат своите кучета на кратки разходки на познати места, в светлата част на деня и само на повод. Оборудването на домашния любимец с проследяващо устройство и светеща каишка е добра защита срещу изгубване, а идентифицирането с микрочип, освен че е задължително по закон, е и най-добрият начин да бъде открит собственикът на изгубено четириного.

"При пристъп на паника домашният любимец често побягва към дома или се скрива в най-близката гъста растителност. След като паниката поотмине, животното обикновено се връща на мястото, където се е отделило от собственика си. Затова е добре още от самото начало в търсенето му да се включат повече хора, като един да остане на мястото, където за последен път е видян четириногият любимец, а останалите постепенно да разширяват кръга на търсене, като задължително първо се проверят познатите маршрути към дома. Още в началото на търсенето е добре да бъдат пуснати снимки на изгубеното животно в социалните медии и специализираните сайтове с обяви, като също така се следят и публикациите за намерени животни", споделя д-р Иванова.

Ако въпреки всичко в рамките на няколко часа домашният любимец не бъде открит, трябва да се пристъпи към разлепване на обяви със снимка в кварталните зоомагазини, ветеринарни клиники, супермаркети или спирки на градския транспорт, както и да бъде потърсена информация от най-близките приюти. 

За да се намали стреса на четириногия член на семейството вкъщи, лекарите на "Четири лапи" съветват да се затворят плътно прозорците и да се спуснат завеси, за да се намали шума и ярката светлина. Също така, да се осигури спокойно и тъмно място, наподобяващо бърлога, в което домашният любимец да може да се скрие и да се чувства защитен - за предпочитане в килер, баня или дори под леглото. Нивото на стрес може да се понижи, ако пуснете успокояваща музика, както и като галите, гушкате и говорите успокоително на своя питомец. 

От Фондацията са категорични, че употребата на успокоителни при животните трябва да става само след консултация с ветеринарен лекар, който познава добре темперамента на животното. Не бива да бъдат забравяни и отглежданите навън кучета и котки, като съветът на специалистите е да им се осигури защитен от шума подслон, в който животните да се чувстват сигурни.

Освен че предизвикат страх у животните, фойерверките имат и пагубно влияние върху въздуха. В резултат на гърмежите хиляди тонове фини прахови частици и въглероден двуокис се отделят в атмосферата. Поради тази причина все повече европейски държави и градове забраняват традиционната заря в Новогодишната нощ. Само преди дни Косово излезе с такава забрана. Подобни мерки вече взимат редица германски градове. В Хамбург през Новогодишната нощ фойерверките са забранени в част от центъра на града. В Мюнхен забраната важи за целия Стар град и пешеходната зона. В Кьолн, Щутгарт и Хановер също ще има "зони, свободни от фойерверки". Подобни забрани, както и последващи ги солени глоби, има в редица италиански градове като Торино, Милано, Венеция. По данни на италиански организации за защита на животните в празничната нощ умират 5000 животни само в Италия. Сред тях има над 500 кучета и още толкова котки, които със сигурност стават жертва на ужаса от фойерверките.