Парламентът гласува на първо четене промените в Закона за мерките срещу изпирането на пари, с които отпада задължението на адвокатите да докладват пред ДАНС за съмнителни операции или сделки на свои клиенти.

Ангажиментът беше въведен с влезли в сила в началото на годината промени, но предизвика недоволството на гилдията. Стигна се дори до протести. Според адвокатите така те се превръщат в доносници и нарушават адвокатската тайна между тях и клиентите им, която е гарантирана от Конституцията.

Така се стигна до създаването на работна група, в чийто състав влязоха депутати от Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред, както и представители на ДАНС и Висшия адвокатски съвет, а прецизираните текстове бяха внесени от ГЕРБ.

Адвокати на протест: Новият закон е брутален и погазва правата ни ВИДЕОПричина за недоволството им е Закона за прането на пари, който ги задължава да докладват на ДАНС

Отпада и задължението дружествата да внасят в спецлужбите вътрешните си правила срещу прането на пари. Те ще имат обаче на разположение половин година след като ДАНС публикува рисковете на страницата си да ги идентифицират и да ги включат в своите фирмени правилници.

Декларация за действителни собственици на фирми пък ще подават само онези, които не са вписани в регистър Булстат или в Търговския регистър.

Ръководителят на комисията по вътрешна сигурност Пламен Нунев обясни, че другата основна цел на законопроекта е намаляването на административната тежест на дружествата.

Властта иска да превърне 7 милиона българи в доноснициПредседателят на Адвокатска колегия – Пловдив адв. Иван Демерджиев е категоричен, че Законът за пране на пари цели тотален контрол над гражданите