Отново делото срещу д-р Иван Димитров, обвинен в убийството на Георги Джевизов – Плъха, бе отложено, предаде репортер на TrafficNews.bg. Причината е, че съдията докладчик по делото е в болнични, но нито една от страните не била уведомена предварително за това.

Докторът се появи в съда, като пак запази пълно мълчание пред медиите. Около 10-ина души пред Съдебната палата го посрещнаха с аплодисменти, като скандираха „Свобода за д-р Димитров”. Те са на мнение, че Доктора е действал при неизбежна самоотбрана и трябва да получи оправдателна присъда .

49-годишният Димитров е привлечен като обвиняем за умишлено умъртвяване на Жоро Плъха, като престъплението е квалифицирано като "извършено при превишаване на пределите на неизбежната отбрана", тоест ще се води по чл. 119 във вр. чл. 115 от Наказателния кодекс. Прокуратурата е приела такава трактовка, тъй като по данни от разследването докторът е бил нападнат от жертвата си. Максималната присъда, която законът предвижда по така повдигнатото обвинение е затвор до 5 години. 

Срещу Димитров е повдигнато и второ обвинение за притежание на незаконно оръжие - пистолет, марка "Валтер" и боеприпаси за него (16 броя патрони, 9х18 мм и 1 брой патрон с надпис "1947 GEL 9M38"). Ако бъде признат за виновен по това обвинение, към присъдата му ще бъдат прибавени още от 2 до 8 години лишаване от свобода.

На предходното заседание Златка и Димитър – родителите на Жоро Плъха се конституираха като частни обвинители и граждански ищци. То поискаха обезщетение в размер на 300 хиляди лева общо за двамата.

Стана  ясно още, че по време на убийството Плъха е бил под влиянието на наркотични вещества.

Очаквайте подробности!