След като в понеделник здравният министър Кирил Ананиев издаде заповед, в която той нареди "да се преустановят или отменят всички допълнителни ограничения, въведени от органи на местната власт, които не са в съответствие със Закона за здравето и със Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, обявено с решение на Народното събрание от 13 март 2020 г.", в област Стара Загора бе отменен вечерният час. Той бе въведен от 0.00 часа на 1 април със заповеди на областния управител Гертана Микова и на директора на РЗИ Станимир Станков и важеше от 21 часа вечер до 5 часа сутрин на територията на цялата област.

След като излезе заповедта на министър Ананиев, в късния следобяд първа отмени своята областният управител Гергана Микова, тъй като тя бе издадена по силата на Закона за администрацията, а не на Закона за здравето. След това дойде и съобщението, че РЗИ също отменя вечерния час, но без обяснения защо го прави.

Отмяната на вечерния час дава отговор на въпроса как вярващите ще идат на черква във вечерта на Възкресението Христово, без да бъдат глобени заради вечерния час - въпрос, който мнозина вече си задаваха. Остава обаче препоръката хората да си останат вкъщи заради собствената им и на близките им безопасност.

По-рано Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний поясни пред "24 часа", че църковните служби за Цветница и Великден ще бъдат извън черквите, а свещениците ще бъдат с маски. Извън църквите ще се раздават и осветените върбови клонки в събота на Цветница.

В същото време по инициатива на Старозагорския митрополит Киприан камбаните на всички православни храмове в епархията ще бият всяка вечер в 20 часа до отмяната на извънредното положение. "Миряните се призовават да останат по домовете си и да отправят взор към Спасителя Христа с Господнята молитва "Отче наш" и молитвата за изцерение на болните, и подкрепа на нашите медици, правителството и воинството, и всички, които не пестят сили и средства в това усилно време", се казва в съобщение от митрополията.

Докато траеше вечерният час, в област Стара Загора не бяха констатирани сериозни нарушение. Той бе атакуван и пред Административния съд в областния град с различни жалби на граждани. Съдът прие да ги разгледа, но отказа да отмени предварително вечерния час.

След заповедта на здравния министър Кирил Ананиев община Стара Загора издаде своя заповед, с която от 8 април, сряда, възстановява движението на обществения транспорт до населените места на територията на общината, междуселищния транспорт и работата на автогарата в областния град. От общината обясниха, че по този начин се дава възможност за достъп на стопаните до обработваемите земеделски площи.