Един от най-големите български интелектуалци проф. Никола Георгиев си отиде на 81 години. Той беше най-безспорният авторитет за няколко поколения родни филолози, имали привилегията да бъдат сред неговите студенти в Софийския университет, където блестящият анализатор преподаваше "Теория на литературата" повече от 45 години.

Освен великолепен литературен критик, той беше впечатляващ културолог, фолклорист, есеист, публицист, общественик, автор на  блестящи аналитични, есеистични и научни творби, нямащи нищо общо със скучните и сухи трудове на негови колеги учени. 

Проф. Георгиев умееше да предлага задълбочени новаторски идеи по рядко сладкодумен и провокативен начин, което обяснява препълнените зали за лекциите му. Както и прозвището Малкия Аристотел и признанието, че е Господ за поколения филолози.

Неговият „Анализ на лирическата творба“ беше преиздаван няколко пъти, защото стана настолна книга на студентите филолози. „Нова книга за българския народ“,  „Сто и двадесет литературни години“ , „Цитиращият човек в художествената литература“,
„Името на розата и на тютюна“ са само част от заглавията, заради които Никола Георгиев заслужи огромно уважение и популярност.

 Професорът остана сред малцината авторитети, които се отнасяха презрително към политиците и партиите преди и след Десети ноември. По времето на комунизма той е в немилост, защото отказва да стане член на БКП и предлага авангардни идеи, заклеймени като буржоазни. 

След 1989 г. пък остава дистанциран от търсещите подкрепа десни политици от СДС и нароилите се нови партии. Категорично отказва и всякакви предложения за кариера извън науката - от посланик и културно аташе до министър и дори президент. 

Роден е на 24 ноември 1937 г. в Казанлък. Завършва гимназия в София и Българска филология в Софийския държавен университет. 

Става доктор на филологическите науки с дисертация на тема "Цитиращият човек в художествената литература" (1995), професор по теория на литературата в Софийския университет (1995). Ръководител на Катедрата по теория на литературата към Факултета по славянски филологии (1991 - 1995). Лектор по български език и литература в университетите в Прага, Санкт Петербург, Залцбург, Кардиф, Лондон, Киев, Пенсилвания.

Чете лекции по Обща теория на литературата и културата, поетика, реторика, анализ на литературното произведение, стихознание, фолклор, руска литература, литературознанието на XX век. Въвежда нови тенденции и подходи в интерпретацията на отделните творби. Изследвания на проф. Никола Георгиев са публикувани в множество чуждестранни издания - на немски, полски, словашки, чешки, сърбо-хърватски език.

Доктор хонорис кауза на Пловдивския университет "Паисий Хилендарски". Носител на Хердерова награда за литература (2000) и на Националната награда за литературна критика "Иван Радославов и Иван Мешеков".