Близо десет нови теча са установени по водопровода от язовир "Тича", който захранва Шумен, съобщава БНР. Припомняме, градът и още три села (Белокопитово, Дибич и Панайот Волов) останаха без вода два дни заради аварии по довеждащия водопровод.

Въпреки че беше обявено, че авариите са отстранени и вчера водоподаването беше възстановено, днес се оказва, че проблемите продължават.

Едната от множеството аварии е при село Хан Крум в района на предишния ремонт. Днес при обход ще се реши дали повредите могат да бъдат отстранени, без да се спира водата.

От ВиК дружеството обаче поясняват, че жителите все пак ще трябва отново да останат на сухо, ако налягането при помпената станция спадне.

„Водата е изключително ценен ресурс и трябва много внимателно и с грижа да я опазваме и потребяваме. Необходимо е да се полагат много усилия за модернизация на ВиК мрежата, за нейната рехабилитация”. Това коментира пред БТВ Ивелина Василева, председател на Комисията по околна среда и водите в НС.

„Това, което е допуснато да се случи в Перник, е поредица от пропуски и грешки и на местно ниво, и на административно. От управленска гледна точка отчитам, че е имало пропуски и грешки. Трябвало е да се вземат мерки още при първите индикации, че намалява количеството вода в язовира, а това е било в края на пролетта началото на лятото”, коментира още Василева.

Тя обясни, че и ВиК дружеството, и общината, и областната управа са знаели, че намалява количеството вода в язовира, затова е трябвало най-малкото да алармират, за да се вземат адекватни действия.