Старши учителката в помощното училище "Васил Друмев" в Шумен Розалина Христова е била осъдена на серия от пробационни мерки след като се признала за виновна за изтезаване на пет малолетни и непълнолетни момчета и момичета, възпитаници на училището.

Районният съд в Шумен е одобрил споразумение на Христова с прокуратурата, а физическият тормоз върху децата е бил осъществен през март 2017 година. Насилничката е уволнена дисциплинарно незабавно след като сигналите за изтезанията се потвърдили.

Вътрешно разследване срещу учителката било започнато от директорката Мария Пенева. Родители на деца от 1 до 4 клас изразили съмнения, че децата им са подложени на насилие. Тъй като не можели да говорят, не можела да се събере и точна информация. Самата Христова отричала обвиненията, съобщава "Монитор".

В крайна сметка истината излезла наяве след като директорката изгледала записите от охранителните камери. Учителката била уволнена дисциплинарно, но завела дело срещу уволнението си. Първоинстанционният съд спрял жалбата й, докато не се произнесе съдът по наказателното дело. Доказването на злодеянията не било трудно, тъй като действията на учителката били записани на пет диска и били приложени към материалите по делото.

Малолетната М. С. Х. учела в Центъра за специална образователна подкрепа, както се нарича сега помощното училище и имала специфични образователни потребности. Според материалите по делото за времето от 1 до 31 март 2017 г., Христова в качеството си на старши учител системно е нанасяла на детето с ръка по главата, скубала е момиченцето, удряло го е с пръчка.

Друго момче пък било "възпитавано" с шамари, дърпане на ушите и ритници. Другите три деца също били малтретирани с удари по главата, бой с пръчка и шамари.

След като учителката направила самопризнания и поела вината, станало възможно да сключи споразумение, в което влиза пакет от пробационни мерки - задължителна регистрация по настоящ адрес в продължение на 12 месеца и среща с пробационен служител в продължение на една година два пъти седмично. Освен това Христова е осъдена и на обществено порицание, което трябва да бъде изпълнено на стената за съобщения на входа на Община Шумен.

Прочети още на: https://www.dnes.bg/temida/2019/01/17/osydiha-uchitelka-ot-shumen-za-shamari-i-boi-s-prychka.399410