Осъдиха още 4-ма за рухналия хотел "Вероника", виновни за смъртта на работниците

С частичното изменение на присъдата Варненският апелативен съд признава вината на строителния надзорник

Варна 27.09.2019 13:20 673 0
Осъдиха още 4-ма за рухналия хотел

Още четирима души са признати за виновни за смъртта на работниците, загинали при срутването на хотел "Вероника" край Варна. Това реши днес състав на Апелативния съд в морската столицата. С решението си е изменена частично присъдата на Окръжния съд, който призна за виновни двама от 7-те обвиняеми. 

Инцидентът стана на 8 април 2015-та година. Загинаха четирима души - Борислав Стефанов, Манол Манолов, Тодор Тодоров и Йосиф Стефанов.

Преди година Окръжният съд във Варна осъди ефективно на 3 години затвор Георги Г., собственик на подизпълнителната фирма "Дигинг", наета за събарянето на сградата. Условна присъда от 3 години "лишаване от свобода" с 5 години изпитателен срок получи Пламен Н., който по време на срутването е бил технически ръководител на подизпълнителната фирма "Бултранспорт груп" ЕООД.

С частичното изменение на присъдата Варненският апелативен съд признава вината на строителния надзорник от фирма "Инекс консулт" Валентин П. Магистратите смятат, че той е допуснал смъртта на работниците поради немарливо изпълнение на строително-надзорната дейност. Валентин ще бъде наказан с 3-годишна условна присъда. 

На същото основание и със същия размер на наказанието бе наказан и строителният експерт от "Инекс консулт" Виолета Д.

Втората съдебна инстанция призна вината и на инспектора по здраве и безопасност в "Планекс" и координатор по здравословните и безопасни условия на труд Валентин Т. Според магистратите, той е допуснал нарушение на минималните изисквания за здравословни и безопасни условия на труд.  Наказанието е 2 години "лишаване от свобода" с 3 години изпитателен срок.

Техническият ръководител на обекта Мехнур М. също получи условна присъда от година и 6 месеца затвор.

Осъдените шестима трябва да заплатят солидарно по 100 000лв. обещетение за неимуществени вреди на всеки от шестимата  граждански ищци.

Потвърждава се оправдателната присъда на координатора по безопасни и здравословни условия на труд, наел работници за разчистването на "Мираж" Йовко Р.

Присъдата на Варненския апелативен съд може да бъде обжалвана или протестирана пред ВКС в 15 дневен срок.

Акценти

Изпрати новина