Единият от пострадалите на строителната площадка, предвидена за депо за радиоактивни отпадъци край АЕЦ "Козлодуй", ще бъде опериран.

В понеделник при инцидент загинаха двама души, а други двама работници пострадаха след падането на метални елементи. Единият от пострадалите беше освободен за домашно лечение, а другият остава в болница за операция, но е без опасност за живота.

Все още няма никакъв достъп до строителната площадка. Цивилни лица и журналисти не се допускат, на нея влизат само служители. След инцидента дейностите на площадката са спрени, предаде Нова телевизия.

„Основна грижа на обекта е на надзора. Има и консултант по безопасност. За да се разреши строителство на обекта, се изготвя план за безопасност. Нашият персонал основно има грижата да контролира какви материали се влагат и как се изпълнява проекта, за да може в бъдеще хранилището да изпълнява функциите си на защитна бариера. Идеята е да намерим коренната причина, за да не се повтаря такова нещо”, заяви заместник изпълнителният директор на фирмата - възложител Георги Разложки.

Случаят е изключително сложен и ще бъде поет от Националната следствена служба под наблюдението на Окръжна прокуратура – Враца.

Оказва се, че става въпрос за огромни, 5-метрови метални конструкции, които са на сноб и се спускат от кран. Къде точно е причината – дали в недоброто укрепване на крана, дали е човешка грешка, това тепърва ще става ясно. Тези метални конструкции се пускат в голяма дупка около метър и половина, два. В момента на спускането в дупката е имало двама души, отстрани също е имало двама. Нещо се случва, тези метални конструкции падат, убиват двамата вътре, а двамата отстрани биват ранени. Това е неофициална информация. В момента се води разследване.