Съвременният свят на жените все повече се уповава на известната фраза, че красотата иска жертви. Не малка част от тях се подлагат на болезнени процедури, за да постигнат желания резултат. Дори и с риск да направят непоправими за лицето или друга част на тялото си последици.
Подобен случай взриви през последните дни социалните мрежи. Жена от Габрово публикува свои снимки, на които показва как сама и без намесата на специалист поставя хиалуронова киселина в устните си. Без да се коментира резултата, само по себе си действието е крайно опасно и крие множество последици, предупреждава специалистът с дългогодишен опит в имплантологията д-р Ангел Енчев. 
 
Пред TrafficNews той подчерта, че за него публикуване на подобни снимки в социалните мрежи е само и единствено с цел да се събират харесвания. "Не виждам каква друга би могла да бъде причината сама да си поставиш хиалуронова киселина при наличието на толкова много и толкова добри специалисти", коментира д-р Енчев. Според специалистът през последните години този вид услуга е станала по-достъпна и не си струва риска подобна процедура да се извършва самоволно. 
 
Много от пациентите, които сами пристъпват към подобно действие не си дават сметка, че това може да доведе до нежелани странични ефекти. Повечето от тях са вследствие на неправилното инжектиране на филърите, а не на това какъв материал е инжектиран. "Обикновено неправилното инжектиране може да доведе до някакви дефекти, кръвоизлив, възпаление. Може да се стигне дори и до запушване на артериален съд или некроза. Другото, което може да възникне от неправилното инжектиране на филъри е да се стигне до някаква бактериална инфекция ако не се спазват правилата за антисептика. По-вероятно е да стане някакво увреждане на меки тъкани, на някакви съдове или нерв", допълни специалистът. 
 
Съветът на специалистите към пациентите, които са решили да се подложат на някаква корекция е да се доверят на опитни лекари, дерматолози или пластични хирурзи. Важно е те да знаят анатомията на лицето и да са запознати с материалите, с които работят. Само така може да се постигне желания резултат и желаната красота.