Здравният министър Кирил Ананиев одобри със своя заповед референтни лаборатории в Пловдив, в които ще се правят изследвания за COVID-19. Те ще обработват PCR тестове.

От утре като референтна започва да работи лабораторията в УМБАЛ “Пълмед“. В началото на другата седмица ще заработи и лабораторията в УМБАЛ “Свети Георги“, която също е включена в заповедта на министерството.

Преди Великден и след като подпише необходимите документи, се очаква здравното министерство да реферира и лабораторията на УМБАЛ “Каспела“.

„За разкриването на лабораториите досега бяхме в непрекъсната комуникация с министър Кирил Ананиев. И днес в 18.30 ч. ме уведоми, че заповедта е подписана”, съобщи областният управител Дани Каназирева .

По думите й в лабораторията на Университетската болница“ Свети Георги“ ще се обработват по 30 проби на ден, като има възможност броят им да се увеличи. В болница „Пълмед“ за наличието на коронавирус ще се тестват 60- 70 проби. НЗОК ще плаща по 60 лева на тестван пациент, като има определени критерии за това от Здравното министерство и спуснати към РЗИ.