277 160 са безработните у нас към настоящия момент. От началото на извънредното положение 78 568 души са намерили работа. През последните три седмици всеки ден повече от 2 000 души биват назначени на работа. Данните обяви министърът на труда и социалната политика Деница Сачева по време на брифинг. 

По-рено днес националният съвет за тристранно сътрудничество се събра извънредно. Социалните партньори обсъдиха програма за запазване на заетостта след периода на извънредното положение. Мярката 60/40 ще продължи своето действие до 30 септември, а, ако се наложи, ще бъде удължена до края на годината. В случай, че това се наложи, тя ще бъде таргетирана в определени сектори, които имат нужда от подкрепа. 

Акцентът от 1 юли ще бъде поставен върху секторите хотелиерство и ресторантьорство. Заетите в областта на селското стопанство, риболовният и други сектори няма да могат да кандидатстват по нея.

Мярката 60/40 ще действа заедно с компенсацията от 290 лв. в пътнически превоз и туризъм, като общият размер на двете компенсации ще бъде 80%. От първи юли работодателите ще могат да се възползват едновременно от 60/40 и "Заетост за теб". По втората мярка те ще могат да наемат безработни за 3 месеца, за което ще получават минимална работна и осигуровки. 

Микропредприятията ще могат да ползват помощ от държавата в размер от 3 до 10 хиляди лева. За средните предприятия размерът ѝ ще е от 30 до 100 хиляди. Постъпили за заявления от 18 000 работодатели за 290 000 души.

Срокът за обработка на заявленията се увеличава от 7 на 10 дни.