Учениците от Математическата гимназия в Пловдив, които се завърнаха от Италия и бяха поставени под 14-дневна карантина, ще бъдат обучавани дистанционно, докато са по домовете си. Организацията в елитната гимназия е била направена много бързо и още днес на децата са били изпратени учебните материали. Това съобщи за TrafficNews.bg директорът на училището Веселина Карапеева.

„Децата са напълно здрави. Нямаме никакви притеснения за тях. Тази превантивна мярка – да останат по домовете си, бе предложена от РЗИ и ние се съобразихме с нея”, каза ръководителката на школото. И допълни, че изолирането на завърналите се от Италия деца от останалите ученици е по-скоро с цел да се избегне паника, особено в светлината на задаващата се нова вирусна вълна. Ако някое от тези деца се разболее от грип и вдигне температура, ще се наложи да бъде хоспитализирано, тъй като веднага ще се появят съмнения за опасния вирус, обоснова се тя. 

Припомняме, че 20-те ученици са се върнали от обмен в Сицилия, където са се обучавали по програма Еразъм. Те нямат симптоми на грип, но след като са кацнали на летище София, са били прегледани и пренасочени към домовете им. Категорично е решено, че те няма нужда да бъдат изолирани в инфекциозната клиника или във ВМА в София, защото нямат клинична картина, но тъй като те са били в опасния район в Италия, където се разпространява коронавирусът, превантивните мерки са наложителни. 

Учениците не са от един и същи клас - те са от различни паралелки от 10-и, 11-и и 12-и клас. Част от тях са шахматисти и заради наложената карантина ще пропуснат Републиканското първенство. Това е голямо разочарование за тях, каза още Карапеева.

На семействата децата е бил предоставен телефон за директен контакт със специалистите от РЗИ-Пловдив. Така, ако при някое от тях се появят каквито и да било симптоми, здравните власти ще бъдат незабавно информирани.