Кредитната линия от 120 млн. лева, за която Община Пловдив получи оферта от Европейската инвестиционна банка,  може и да се вземе от друга банка. За това намекна зам.-кметът по финанси Илия Кирчев по време на общественото обсъждане на Бюджет 2020.

„Ще преговаряме и с други банки, за да видим кои са най-добрите и изгодни условия, защото пловдивчани го заслужават“, каза Кирчев. Не стана ясно дали той вече е провел разговори с други банкови институции за възможния кредит, но очевидно ЕИБ не е единствената опция.

По време на обсъждането в Общинския съвет, което даде право на Община Пловдив да поеме дългосрочен дълг от 120 млн. лева, Кирчев заяви, че едва ли ще се намери по-добра оферта за заема. Тогава той обясни, че лихвата ще бъде фиксирана от 1% и няма да мърда през целия срок на договора.

Условията на кредита обаче може да не са се понравили на градските власти. Двете условия, които биха били пречка за реализация на големите проекти са две. От една страна един транш не може да е по-малък от 10 млн. лева. С това на практика се изключват всички проекти, които са под тази сума.

От друга, за да се усвоят 120 млн. лева, Община Пловдив трябва да предложи проекти за минимум 240 млн. лева, като половината от сумата да е осигурена по друга линия – европейско или държавно финансиране, или друг кредит.

Обсъждане на Бюджет 2020 – нулева гражданска активност и засилена интерес от опозициятаГрадът разполага с 343 милиона лева за годината, вижте как ще бъдат похарчени

Дадоха картбланш на Здравко Димитров да тегли заем от 120 млн. лева за проектите на Пловдив!Вижте обектите, които могат да се финансират с кредитната линия

Зико: Ако пловдивчани не искат, няма да теглим заем, Тотев започна преговорите за негоСпоред кмета на Пловдив е нужна такава сума, за да се развива градът