Близо 3500 са общинските жилища в Пловдив, а общата им стойност е над 115 млн. лева.  Това показват данните от новата наредба, която касае общинското предприятие към което са начислени апартаментите – „Жилфонд”.

С промените в нормативната база, предприятието сериозно ще намали активите си заради ново изискване в закона – налагане на „амортизация” на жилищните дълготрайно материални активи.

Към днешна дата към ОП „Жилфонд” се водят ДМА на стойност от 120 млн. лева. С новите промени обаче тази сума ще падне на 116,5 млн. лева. В мотивите е записано, че  2,7 млн. лева ще отпаднат от активите на общинското предприятие заради амортизация, а продадените жилища са за 1,7 млн. лева.  Новите апартаменти, които са били вписани към „Жилфонд” са на стойност от 926 хил. лева .

Репортер на TrafficNews  се свърза със зам.-кмета Розалин Петков, който отговаря за ОП-то. Той обясни, че новото перо „амортизация” е вменено от закона за ДМА, които касаят жилища и апартаменти. Така градските власти трябва сложат 10 % амортизация на апартаментите за първите им 10 години, а след това ставката става нулева и цената няма да им пада.

Средната цена на едно общинско жилище в Пловдив е близо 33 000 лева, чиято стойност се води към ОП-то. Причината за това обаче е, че 1946 от общинските апартаменти се намират в район „Източен” и по-специално в Столипиново.

На второ място по брой жилища, които се дават под наем е район „Тракия” – 718, а в „Централен”, „Западен” и „Северен” техният брой е между 140 и 220.

Борчовете, които са натрупани от невнесени наеми в Столипиново обаче са огромни. За последните 20 години дълговете към хазната надминават 3 млн. лева, а половината от тях са лихви.  По-голямата част от борчовете са натрупани от хора, които  не живеят вече в общински жилища -  починали хора, напуснали или изведени от там пловдивчани.