Пловдивската общественост за пореден път не показа активност по време на общественото обсъждане на Бюджет 2020 , на което присъстваха една шепа граждани, предимно членуващи в пенсионерски клубове. За сметка на това всички зам. кметове , начело с кмета Здравко Димитров бяха строени на президиума в Общински съвет като детайлно представиха перо по перо бюджета на града за тази година. От другата страна на залата бе половината градска администрация, ангажирана с бюджетиране, районните кметове и представители на политическите групи в градския парламент.

Предложенията за промени в бюджета от страна на граждани  в деловодството са само 6, а по време на самото обсъждане гражданските предложения бяха едва 2. Едното на Павел Начев за реконструкцията на кино "Космос", а другото на Ангел Нещерев , който поиска общината да абонира пенсионерските клубове за вестници. За сметка на това най- активни бяха от ВМРО. Цели четирима представители направиха 50 предложения, които да бъдат входирани в общинския бюджет. Своите предложения направиха "Кауза Пловдив" и "Да, България". 

Бюджет 2020  на Община Пловдив е 343 милиона лева, като 186 000 000 от тях са за държавни делегирани дейности, а от местни приходи са 157 000 000. За образование бюджетът е 153 милиона лева, като 15 милиона от тях са собствени приходи на Община Пловдив. В тях са включени и 500 000 лева за проектиране на две нови училища- сграда на Математическата гимназия и нов корпус на Хуманитарната гимназия "Св.Св Кирил и Методий".

Към днешна дата има преходен остатък от 24 милиона лева, които са за текущи проекти , които трябва да се разплатят. Неодобрите пък са 20 милиона лева от несъбрани местни данъци и такси в Пловдив.

В Капиталовата програма на Община Пловдив се вижда, че от 85 млн. лева – 51,4 млн. лева са по европейски програми, а 33,7 млн. лева от собствения бюджет. От тези 33, 7 млн. лева по-голямата част са пари от преходния остатък на Бюджет 2019, който е 24 млн. лева. Така „свежите” пари за нови проект в Бюджет 2020 са по-малко от 10 млн. лева.

Проектите, които са вкарани в новата Капиталова програма са бул. „Северен” – 6 млн. лева, разплащането за площад „Централен” – 2 млн. лева, многоетажният паркинг в район „Западен” – 3,3 млн. лева, Кукленско шосе – 1 млн. лева, спортна зала „Дунав” – 1,4 млн. лева,  още 900 хил. лева за новата изложбена зала „2019”, 300 хил. лева за Одеона. Реално всичко това са проекти, които се изпълняват в момента, а средствата са били налични.

За нито един от новите проекти, няма достатъчно средства дори да се преполовят обектите, пък камо ли да се изпълнят.  Оттам нататък средствата за големите инфраструктурни проекти, а дори и за  ремонти на важни улици  липсват

Така за реконструкцията на трите булеварда, свързани чрез Коматевския възел – бул. „Христо Ботев”, Коматевско шосе и бул. „Копривщица” има 100 000 лева в бюджета.  Там има договор подписан с „Драгиев и Ко” за 7,5 млн. лева, но явно тази реконструкция няма да започне скоро.

За приоритетния проект на градските власти – „Модър-Царевец” също са заделени едва 100 000 лева. . Може би единственият проект, който ще се реализира с пари от хазната е довършването на зоопарка. В Капиталовата програма има предвидени 600 хил. лева за дострояването и още 100 хил. лева за закупуването на животни. Това обаче е под условието, че все още не е направена проверка на изградените постройки, които от 5 години стоят без поддръжка.

По 1 млн. лева в Капиталовата програма има за нова детска градина в район „Южен” и настилки в Тютюневия град.   За всички други проекти има между 20 и 250 хил. лева, което е пренебрежима част от стойността им:

-Проектиране и реконструкция на „Рогошко шосе” – 75 хил. лева

- Реконструкция на бул. „Хаджи Димитър” – 45 хил. лева

-Реконструкция на ул. „Любен Каравелов” – 45 хил. лева

-Реконструкция на ул. „Даме Груев” – 40 хил. лева

-Реконструкция на подлеза на Чифте Баня – 20 хил. лева

-Нов мост над река Марица – 75 хил. лева

-Връзка между „Южен” и „Тракия” -  250 хил. лев

-Продължаването на бул. „Македония” - 46 хил. лева

-Направата на паркинги – 86 хил. лева

-Втори гребен канал – 131 хил. лева

- Отчуждаване на имоти – 3,9 млн. лева.

От всичко това е ясно, че без кредитната линия от 120 млн. лева новата власт няма да може да реализира и един проект, от тези, които е начертал. Нещо повече оказва се, че Община Пловдив не разполага и с нужни пари за съфинансирането на тези проекти. В условията на кредита е записано, че един проект може да се финансира до 50% от стойността му. С други думи, за да се направи „Модър-Царевец” при хипотетична стойност от 12 млн. лева, Община Пловдив трябва да осигури 6 млн. лева. Това обаче видно може да стане или с тегленето на друг заем, или с пари от републиканския бюджет, тъй като общински пари – няма.

 

Бюджетът на Пловдив – пари за тенджери има, за улици и големи проекти – не!Проекти за милиони имат едва по 50-100 хил. лева в Капиталовата програма, стари обекти сложени в нея