Областният управител на Пловдив Здравко Димитров отправи поздравително писмо по повод 24 май - Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. Ето какво написа той:

Уважаеми дейци на културата, науката и просветата, уважаеми учители и ученици, уважаеми жители на област Пловдив, поздравявам ви по случай Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост - 24 май.

На този ден всички ние изпитваме заслужена гордост от делото на светите братя Кирил и Методий. Дело, преминало българските граници и осветило с книжовната си благодат цялата европейска цивилизация.

Днес е денят, в който отдаваме почит към всички радетели за духовност, съхранили през вековете нашата словесност и култура, и към всички, които със своя неуморен труд и творческа енергия продължават това дело, за да ни дарят с духовни сили и културен разцвет, които ще пребъдат и чрез идните поколения.

Знам, че 24 май е специална дата за всички нас, защото това е ден, в който се чувстваме истински българи и отбелязваме празника на българщината, без значение къде по света се намираме.

Вярвам, че и вие пазите спомена за жизнерадостната атмосфера, приповдигнатото настроение, окичените с цветя образи на светите братя Кирил и Методий и звуците на безсмъртния химн „Върви народе възродени“, с който започва най-обичания и истински празник в родното училище.

Нека пазим духовните и културни ценности на нашите предци, защото те са в основата на съхраняването на българската идентичност!

Честит празник на словото, на духа, на културата!