Коронавирусът може би се е разпространявал дълго време сред панголини и прилепи, преди да бъде предаден на човека. Това сочат резултатите от новои проучване. Много е вероятно обаче да е имало междинен гостоприемник. 

Според учените от Унивескитета "Дюк" и Националната лабораторитя в Лос Аламос щамовете, с които са били заразени, са подобни на тези, които причиняват инфекция при хората. Те заключват, че хората трябва да ограничат контактите си с диви животни, за да не се стига до предаване на други заболявания завбъдеще.

Екипът е изследвал 43 генома от три вирусни щама, с които са се заразили прилепите и панголините. Те много наподобяват генома на  Covid-19. Проучването показва, че SARS-CoV-2 има богата еволюционна история. С предаването му между животински вида, преди да се адаптира към човека, хромозомите многократно са се прегрупирали. Не може обаче да се счита, че заразата се е появила първо сред панголините. Не е ясно дали предаването на вируса между прилепи и панголини е станало причината то да еволюира до степен, до която да може да се разпространява и сред хора. 

Възможно е инфекцията да се разпространява и сред други животински видове, смятат учените.