Кефът цена няма. Това доказва експлоатацията на река Марица в Пловдив като воден атракцион за къпане и плуване, въпреки всички забрани, отразени върху табели в района на бреговете.

Група от приблизително 10-тина пловдивчани от ромски произход са окупирали едно от заливчетата на реката и се наслаждават на водния оазис. Плувците са съставени предимно от непълнолетни лица, част от които невръстни деца. Младежи и деца навлизат опасно дълбоко във водното корито и упражняват уменията си бруст. 

Жегата наистина предразполага всеки човек да потърси убежище в хладка вода, ала да превръщаш река "Марица" в аквапарк е изрично забранено със заповеди на районните кметове. Всъщност глобата според Наредбата за водоспасителна дейност и обезопасяване на водните площи е между 100 и 2000 лева. 

Така излиза, че е доста по-скъпо да се плацикаш във водите на Марица, отколкото да отидеш в някой от градските басейни. 

Административните санкции във финансова рестрикция обаче далеч не изчерпват опасността за нарушителите. Застрашен е живота на всеки, който реши да използва водите на реката за такива цели. Водата в нея не е пречистена и обработена, така че да е безопасна за плацикане. От друга страна на места дълбочината на Марица е сериозно препятствие за неумелите плувци. 

Санкции трябва да има срещу родителите, които допускат и дори подстрекават, следобедните басейн занимания във водата. 

Контрол върху спазването на заповедта за забрана на къпането и плуването в Марица се осъществява от общински служители. Това на практика обаче е абсурдно, защото означава да се сформират екипи, които непрекъснато до обикалят бреговете. Логиката показва, че нарушенията в общия случай биха могли да бъдат "хванати" само по сигнал на граждани към Общинска полиция. 

За последните месеци във водите на Марица има намерени мъртви трима души. При аварийни ситуации гражданите могат да се обърнат за помощ към водно-спасителна служба (ВСС) при Регионалния комитет на БЧК - Пловдив на тел.: 032/622 762; 627 163.

При инциденти хората незабавно трябва да уведомят органите на реда на телефон 112 или ОД на МВР - Пловдив.