Пореден Национален протест подготвят на 1 март от Синдиката на българските медицински специалисти. Недоволството на медицинските сестри е насрочено за 1 март пред спешната болница „Пирогов“ в София и ще завърши с шествие пред Министерски съвет, съобщи Мая Илиева. Този път протеста ще е в знак на солидарност към колегата им Бойка Анастасова, която е била дисциплинарно наказана за участието си в протест на 15 декември.

„Апелираме към колегите, които не желаят върху тях да бъде оказван натиск, да ни подкрепят“, призова медицинската сестра и синдикален лидер Мая Илиева. Тя припомни, че на 1 март, миналата година е бил първият организиран от тях протест. По думите й, след това е започнало да се говори много за корупцията в здравната система и необходимостта от реформи, но нищо от исканията им, обаче не е било изпълнено, включително и обещаното от министъра увеличение на заплатите.

Този път медицинските специалисти са решили протестът да прерасне в безсрочен. В края на 2019 г. управителя на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) д-р Дечо Дечев предупреди, че няма законов текст, който да задължи Здравната каса и Лекарският съюз (БЛС) да посочват в Националния рамков договор (НРД) каква част от приходите на болниците да са за заплати. Коментарът му бе по повод договорката между министъра на здравеопазването и протестиращите медицински сестри, че изрично в рамковия договор ще се запишат суми за заплати.

В същото време здравния министър Кирил Ананиев многократно в свои изказвания подчерта, че искането на медицинските сестри за две минимални работни заплати към момента не може да бъде изпълнено. Той поясни, че средната работна заплата на медицинските сестри за септември е между 700 и 900 лева, а брутното им възнаграждение е от 1100 до 1500 лева.

„Исканията на медицинските сестри за увеличаване на възнагражденията са справедливи, но това може да стане постепенно и при отчитане интересите на останалите участници в лечебно-диагностичния процес, както и съобразяване с финансовото състояние на лечебните заведения. Искането на медицинските сестри за две минимални заплати като основно възнаграждение на този етап ще създаде неравнопоставеност в заплащането между отделните категории персонал в някои от болниците и ще доведе до допълнително напрежение в лечебните заведения“, обясни неколкократно Ананиев.

Източник: puls.bg