Откриването на инициативата Европейска столица на културата безспорно бе акцентът на януари. На 12-и в мразовитата вечер десетки хиляди пловдивчани и гости на града се стекоха около кулата, издигната на бул. „Цар Борис III Обединител”. Веднага след финала започнаха и споровете около качеството на спектакъла, организацията и какво ли още не. Факт е, че заедно с телевизионната аудитория и публиката, която проследи събитието онлайн, церемонията се превърна в най-гледаното културно събитие в историята на Пловдив.

 

Бижуто в откриващия уикенд, предложил изложби и мултимедийни спектакли, бяха сюрреалистичната танго опера „Мария от Буенос Айрес” на Държавна опера-Пловдив, режисьора Веселка Кунчева, гост-звездата Люси Дяковска и талантливите гласове на музикалната трупа. И макар спектакълът да не бе финансиран от фондация "Пловдив 2019", той се превърна в символ на началото. Градът почете и един от знаковите си творци - Кольо Карамфилов, с мащабна изложба в Градската галерия.

ФЕВРУАРИ

„Одисей” – този своеобразен рубикон за Драматичния театър – белег за дълго мислен и извървян път, се превърна в символ на инициативата Европейска столица на културата.

„През него проверихме възможностите си, капацитета, моженето, ентусиазма.  От много години не съм се чувствал така удовлетворен, защото сбъдването на тази мечта ни прави по-силни. Тя е толкова голяма и силна и заради факта, че се случи с помощта на много хора. За такъв проект трябват приятели и съмишленици, които вярват в идеята и са готови да помагат”, каза директорът на театъра Кръстю Кръстев. „Одисей”, чиито двигатели бяха драматургът Александър Секулов и режисьорът Диана Добрева, е радостта, че Европейска столица на културата никога няма да блести с отразена светлина, а ще носи знака на собствените си постижения. 

МАРТ:

 “Променяне” - моноспектакъл на Йоана Буковска-Давидова, бе още едно от интересните представления, част от програмата на „Пловдив – Европейска столица на културата“ и първото представление в България (и едно от първите в Европа), което намери пресечната точка на най-новите технологии, киното, интерактивно сценично решение и традиционното въздействие на театралната изразност. През специално разработено приложение зрителите мооеха да добавят чрез смартфоните си допълнителни реалности към няколко епизода от спектакъла. 

АПРИЛ:

Народният театър "Иван Вазов" се мести под тепетата за премиерата на спектакъла "Братя Карамазови" в голямата зала на Драматичния театър. Спектакълът, който бе част от програмата на Пловдив-Европейска столица на културата 2019, бе един от най-мащабните проекти през новия сезон на академичната трупа.  Представлението предизвика разнопосочни реакции.

Творби от колекцията на „Дойче Телеком” бяха представени в Пловдив от в СКЛАД, Градска художествена галерия, Балабанова къща, къща Хиндлиян, Галерия „Златю Бояджиев“, Народна библиотека „ Иван Вазов“. „Чуйте ни – артистичен интелект“ бе експозиция, която ще покаже за пръв път пред българска публика една от най-престижните колекции от съвременно изкуство на Стария континент, казват организаторите от фондация „Пловдив 2019”. 

Светлини завладяха Пловдив с фестивала „Лумикс”. Цар Симеоновата градина се превърна в разказвач на приказки от светлина с инсталациите на художниците: Кристина Морено / КАЛМА/, Севдалина Кочевска, Лора Пармакова, Цветелина Ангелова, Осман Юсеинов, Маргарита Минкова и Ванина Хорба, Емил Mиразчиев, ArtToday Lab, ученици от Национално училище за музикално и танцово изкуство „Добрин Петков“. Светлинна инсталация бе представена и в Столипиново, изработена с участието на Артин Стоянов, Васко Карагьозов, Минчо Христов, Румян Карагьозов. 

МАЙ:

Безценните оригинали на Вълчитрънското и Панагюрското съкровища пристигнаха под засилена охрана и с бронирани коли в Археологическия музей в Пловдив. Ювелирните творения  бяха акцент в националната изложба „Преоткритият свят на Стара Европа”, в която бяха включени още съкровищата от Хотница, Рупите и Дъбене. Изключителната изложба бе повод музеят да покаже и над 250 експоната, свързани с най-древната история на Пловдив от  VII – III хил. пр. Хр., които не са показвани В Археологическия музей през цялата година вървяха съботни беседи, посветени на интересни теми, свързани с древната история на Пловдив.

Фасадите на сгради в центъра на Пловдив „оживяха“! Пловдивчани станаха свидетели на уникално светлинно шоу по повод Деня на Европа. Под тепетата гостува „Фестивал на светлините“. Организаторите оставиха без дъх пловдивчани с 3D мапинг шоу и пет светлинни инсталации.

Шоуто за Наградите на БГ Радио се премести в пловдивската зала Колодрума, близо 6000 екзалтирани фенове аплодираха любомците си. Наско от БГ Радио се опита да вдигне зрителите с призиви да вдигнат децибелите така, че да се чуят на Главната, на тепетата, че даже и на Альоша.Водещата Поли Генова се спусна на сцената от 17 метра височина, пеейки парчето си „Героите”. Там я очакваше партньорът й Рафи.

Гребната база, Столипиново и Тракия се превърнаха в зона, където свои лагери за забавление установиха пътуващи артисти от 15 държави. Цирк, музика, театър, работилници - там се случва всичко, което можеше да ни накара да забравим делничния ритъм.

ЮНИ:

Трагедията на Орфей, грешката на Орфей, неговата любов, неговата вина, неговото отчаяние. Един спектакъл на гениалния режисьор, художник и хореограф Стефано Пода с невиждана по мащаб и оригиналност сценография, вдъхновена от богатото културно наследство на траките и земите на Орфей зарадва публиката на Античния театър със спектакъла „Орфей и Евридика”. Лятото мина под знака на фестивала Opera Open, а премиерата на "Орфей и Евридика" бе само малка част от емоциите, които ни предложи музикалният празник.

Безценната съкровищница на Владимир Димитров-Майстора оживя в красив спектакъл на Гребната база под аплодисментите на хиляди пловдивчани, събрали се около и на трибуните в съботната вечер.

Плаващата картина „Момиче със слънчогледи”, сътворена от талантливи кюстендилски деца, въздействащите изпълнения на фолклорен квартет и танцов ансамбъл, превърнаха събитието в празник.

Петима френски актьори от трупата АСТЕ и 22 доброволци от Пловдив превърнаха фасадата на първо общежитие на Медицинския университет в театрална сцена. Те представиха спектакъла "Място за съществуване".

Спектакълът „Медея“ бе представен за първи път от 40 години на сцената на Античен театър в Пловдив като част от програмата на Европейска столица на културата.  В продължение на три години, десетки артисти изминават стъпка по стъпка трудния път до „Медея“. Три календарни години, но „цял един живот“ за ръководителя на проекта доц. Снежина Петрова. Спектакълът се игра в пороен дъжд, а днес продължава живота си на столична сцена.

 

David Coverdale, който демонстрира нагледно, че за рокът няма възраст. Концертната програма на Whitesnake беше открита с "Bad boys". Калната настилка на терена не попречи на публиката да танцува и да скача заедно с музикантите. Той бе една от звездите, които пяха на Hills of Rock 2019.

ЮЛИ:

Концерт на нашумялата джаз певица Лиз Райт (САЩ) с оркестъра на Опера Пловдив зарадва меломаните през юли. Албумите й достигат № 1 в класацията на списание „Билборд” за съвременен джаз през 2005 и 2006 година. Творчеството й включва бленд от джаз и поп, както и госпел стандарти. Проектът се осъществи в партньорство с Plovdiv Jazz Fest.

АВГУСТ:

Хиляди фенове аплодираха и пяха с Орлин Павлов, Бобо, Графа, Любо Киров, Белослава и Михаела Филева. Плаващият концерт на Гребната се превърна в декор за финалните сцени от филма „Завръщане” на Ники Илиев и Башар Рахал и актьорите от лентата „Завръщане” подариха вълнуващ концерт на Гребната база в Пловдив. 

СЕПТЕМВРИ  

Бил Виола, Надя Генова, Група 7+1 (Йоханнес Артинян, Панчо Куртев, Илко Николчев, Камен Цветков), Стоян Дечев, Севдалина Кочевска, Таус Махачева, Емил Миразчиев, Бенедикт Партенхаймер, Ния Пушкарова, Делфин Рейст, Уте Рихтер, Юлиан Розефелд, scenocosme, FAMED, Марико Хори, Венелин Шурелов – тези имена превърнаха Седмицата на съвременното изкуство в едно от знаковите събития на отминаващата година. Куратори бяха Илина Коралова и Емил Миразчиев.

Пищно светлинно шоу и ефектна заря сложиха край на целодневния "Празник край реката", с който Пловдив отбеляза 5-годишнината от обявяването си за Европейска столица на културата. Хиляди граждани се събраха край Марица, за да празнуват заедно, а забавленията бяха разнообразни - от скокове, през ходене по въже и шоу на парапланеристи. Постепенно всички се събраха около сцената до Водната палата, за да се насладят на изпълненията на Deep Zone Project, Деница Караславова, Михаела Филева, Владимир Ампов-Графа и Любо Киров. Финалът бе с 20-минутна заря.

ОКТОМВРИ:

Едно от най-блестящите имена на танцовата сцена – израелската хореографка ШАРОН ЕЯЛ, и нейната танцова компания L-E-V гостуваха в  Пловдив тази есен. Спектаклите на Еял са световни събития, а публиката под тепетата очакваше с интерес премиерата на най-новата ѝ продукция „Глава Трета“ („Chapter 3”) „Chapter 3” не остави разочаровани зрителите, които имаха шанса да се насладят на един от двата спектакъла, които танцовата компания изнесе в рамките на One Dance Week. Октомври и ноември минаха под знака на фестивала, който тази година предложи изключително силна програма.

Стотици пловдивчани и почитатели на българското кино се събраха в залата на кино „Арена” за предпремиерата на филма „Завръщане” на Ники Илиев и Башар Рахал. Лентата, която бе заснета в града под тепетата с финансовата подкрепа на фондация „Пловдив 2019”, е забавна история за четирима приятели с участието Ники Илиев, Башар Рахал, Орлин Павлов, Бойко Кръстанов, Александър Кадиев, Евелин Костова, Диляна Попова, Райна Караянева. Филмът се превърна в най-гледаното българско заглавие в киносалоните за 2019 г.

Най-мащабната ретроспекция с произведения от колекцията на Института за международни отношения на Германия (ifa) гостува в рамките на програмата на Европейска столица на културата. Изложбата „Пътуване по света. Изкуство от Германия“ представя за пръв път в България забележителна селекция от 400 произведения на близо 100 артисти, оставили силен отпечатък върху историята на немското изкуство и върху цялата артистична сцена в Европа от края на 40-те години на 20 век до наши дни

100 пловдивчани се включиха в един от най-мащабните проекти „100% Пловдив” – документален спектакъл, чиято премиера бе на в продължение на четири дни през октомври в Драматичния театър. 

Амбициозният проект се реализира в рамките на програмата на Европейска столица на културата – Пловдив 2019 и се реализира от световноизвестната компания „Римини Протокол” и студио за документален театър „VOX POPULI“. 

НОЕМВРИ:

Легендите в джаза – китарисът Джон Скофийлд и пианистът Джон Клиъри пренесоха повече от 500 пловдивчани на някоя от улиците в Ню Орлиънс по време на любимия на пловдивчани Plovdiv Jazz Fest. В продължение на час и половина двамата свириха без да си вземат дъх, изпълнявайки познати и не толкова познати композиции нюорлиънски джаз, любим на поколения. Под тепетата гостуваха и Мария Жоао, Кърт Розенуинкъл трио, Линда Мей Хан О и цяла преяда български джаз звезди.

8 рояла, 16 пианисти, 32 ръце изнесоха концерт в Пловдив. Артисти от Германия, Италия, Русия, Канада, Корея, Япония, Словакия, разбира се България и дори Филипините свириха под тепетата! С реверанс към почитателите на класиката, диригентът и музикантите подготвиха вълнуващо емоционално пътуване с композициите на Карл Орф, Джоакино Росини, Карл Черни, Рихард Вагнер, Дариу̀с Мийо̀, Джордж Гершуин и други.

ДЕКЕМВРИ:

Малко преди края на годината, по покана на Държавна опера Пловдив и със съдействието на Plovdiv Jazz Fest, световноизвестната певица Стейси Кент, която е сред най-големите имена в джаза днес, гостува за първи път в България. Заедно с оркестъра на Опера Пловдив и музикантите, които я придружават в световно ѝ турне, Стейси Кент изпълни специална програма, която включва и песни от последния ѝ албум I Know I Dream: Orchestral Sessions (2017 г.).