НАП – Пловдив отново атакува обекти в Пловдив. На мушката на данъчните станаха закусвални и аптеки, а в „черните” списъци попадна и сватбен бутик. Сред новите клиенти на НАП са още сергии, хранителни магазини, кафе-автомат и млекомат.

Три баничарници са хванати в нарушения са се сдобили с предписания.  Един от ударените обекти се намира в подлеза на Тримонциум. Оказва се, че баничарницата за втори път влиза в полезрението на данъчните. Какво е било нарушението на обекта все още не е ясно, но съгласно новите наредби на НАП, фирмата няма да понесе най-тежката санкция – запечатване. В близост е бил проверен и обектът за закуски на улица „Гладстон” N3. Служители на приходната агенция са извършили проверка, закупувайки един от предлаганите артикули. Служителите на баничарницата са хванати в крачка, а собствениците на фирмата се сдобили с акт. До месец мениджърите ще получат и наказателно постановление.

Третата баничарница, попаднала в „черните” списъци на НАП-Пловдив, се намира в Тракия. В обекта под блок 202 в квартала са констатирани нарушения.

Сред новите клиенти на данъчните е и мобилен млекомат. Той е бил позициониран на булевард „Васил Априлов”.

В графата за неизрядни данъкоплатци бе вписано името на бутик, предлагащ сватбени аксесоари. Магазинът се намира в меката на булченските рокли – Асеновград.

През последния отчетен период проверки са се състояли и по пловдивските аптеки. В крачка са били уловени два обекта, предлагащи лекарства и козметика. Едната се намира до парк „Белите брези” в квартала Кючук Париж, а втората на улица „Училищна” в Коматево.

В „черните” списъци попаднаха още два хранителни магазина и сегия за плод и зеленчук.

Припомняме, че обектите хванати в нарушения, няма да понесат най-тежката санкция – принудително запечатване. НАП смекчи административните наказания след обществен дебат с големите браншови асоциации. Инспекторите вече ще запечатват обекти, само на доказано недобросъвестни търговци.

Липсата на реквизити във фискалните бонове, несъхраняването в търговските обекти на паспорт на касовите апарати или проблеми във връзката при предаване на данни към НАП няма автоматично да водят до незабавно запечатване на търговския обект, е записано в новите указания. Мярката няма да бъде налагана след самата проверка, а ще бъде проучвано цялото данъчно поведение на собствениците на обекти.