Работниците на химическия завод в Димитровград излязоха на протест тази вечер пред сградата на централното управление. Приината - служителите настояват да спрат съкращенията в предприятието. Зад призива за протеста застанаха и 4-те синдикални организации.

Заводът е в тежко икономическо положение. Непосилната цена на природния газ и изключително високите цени на въглеродните емисии поставят под въпрос съществуването му. От което идва и ефектът на доминото - очакват се масови съкращения с тежки социални последици, предвид заетите близо 1000 души, се казва в позицията на профсъюзите.

В писмото, адресирано до ръководството на предприятието и националните лидери на синдикатите е записано още: „Настояваме да не се предприемат мерки по съкращаване на персонала до изясняване на положението с цената на природния газ. Нека заедно да защитим Хляба си! Земеделските производители от региона и страната разчитат на завода за доставки на минерални торове, а липсата на производство ще доведе до сътресения и в този сектор.”

Към момента са проведени няколко срещи в министерството на икономиката, на които са получени уверения, че се работи в посока намаляване цената на природния газ. Протестиращите се заканиха, че ако исканията им не бъдат чути, ще изразят неводолството си в София.

Химическия завод съществува от 1951 година и е основен производител на изкуствени торове за селското стопанство на Балканите.