Медицински сестри от детските градини във Варна посрещат пътниците на гарата в морската столица. Те са на първа линия с полицаите, които охраняват възловите места и проверяват потока от хора. Често сред тях има и такива, поставени под карантина. 

Миглена Фотева и Галя Шидерова са едни от медицинските сестри, които доскоро са отговаряли за най-малките във Варна – дези в детските градини. След обявяване на извънредното положение – детските заведения са затворени, но грижата на медицински лица за хората не спира.

"Започваме от 5.30 сутринта – първият влак, до 12 през нощта. Има импровизирано КПП, с помощта на Жандарменрия и "Общинска полиция" – всеки пътник преминава през КПП и му се записват трите имена, ЕГН, адреса. Проверява се дали има декларация с предписания за карантина, в случай че пристига от София, от летище", каза мед.сестрата Миглена Фотева пред НОВА телевизия.

А такива пътници има много. Така проверяващите рискуват да срещнат заразата лице в лице. "Обезопасени сме – екипите, маски, шлемове, очила – всичко имаме. Гледаме да спазваме някакво разстояние. Единственото ми притеснение е за моите близки. Нашата професия е такава, че ние си работим в рискови условия и сме свикнали с това. Мотивът да изберем тази професия е бил това – да помагаме на хората и сега такава е ситуацията, че трябва да сме тук", каза още Фотева.

"Ако кажа, че не ме притеснява, не е така. Ние имаме семейства и деца, но взели сме всички мерки", заяви мед.сестрата Галя Шидерова.

А тези мерки не са само на работното място. Стигат дори до дома и могат да са доста сериозни. "Дрехите остават навън, влизаме в банята и излизаме чисто нови. Семейството ми е притеснено, но дъщеря ми и внукът ми са далече – не контактуваме в момента. Взимаме всички мерки, но дезинфекцията е основна", добави Шидерова.

Тази среща обаче се оказва донякъде притеснителна и за самите проверявани. "В първите дни някои са подхождали с леко недоверие. Днес, това, което аз виждам, всички са убедени, че това е правилната мярка – контрола и превенция за този вирус. Имаше някой пътници днес, които се притесняват да не ги пипнем с ръкавици, други предпочитат да не си дадат личната карта – те да си издиктуват данните – ние само да ги погледнем", заяви Фотева.

Според медиците, инструкциите за безопасност се спазват от гражданите, но пандемията от коронавирус дава своето отражение. "Погледът ми към начина на общуване към всички хора е променен. Където и да отидеш, се спазва някакъв ред, който някой го е организирал. Това е много хубаво и се започна много рано", каза мед.сестрата Галя Шидерова.

В работата в извънредно обстановка медицинските сестри виждат и различен план освен помощ. "Аз имам деца и в тази ситуация, те знаят какво работя. Нямам друг личен пример да им дам. В крайна сметка, толкова много доброволци излязоха да помагат", каза още Фотева.

Историята на медицинските сестри, които проверяват идващите във Варна пътници, е част от кампанията „Всеки за всички“. В нея се разказва за хора, които работят, даряват и помагат по време на криза.

Снимка: Морето.нет