Мазилка и бетон се откъртиха от сграда в центъра на Пловдив и паднаха на сантиметри от преминаваща по улицата пешеходка. 

Инцидентът се е разиграл вчера на метри от входа на банка и клон на детска градина "Каменица", разположени в кооперацията на бул. "Цар Борис III Обединител". Откъртилото се парче е именно част от фасадата на същата сграда, чийто долен етаж се използва с обществено-административни и търговски цели, а горните са жилищни. 

"Вчера пред мен щеше да бъде убита жена. Откъсна се парче мазилка от покрива и падна до жената. Има още такива парчета, които могат да убият човек. Случката се разигра точно до банкомата. От офисите отдолу казват, че на няколко пъти са обръщали внимание на хората от сградата, но никой не е реагирал. Оттам минават много хора, включително родители с децата, които посещават двата филиала на детска градина "Каменица", сподели за TrafficNews.bg очевидка на едва разминалия се инцидент, който можеше да бъде фатален. 

Сградата е частна и не е паметник на културата. През миналата година от район "Централен" са издали предписание за обезопасяването ѝ, което очевидно обаче не е постигнало целите си. Днес експерти ще бъдат изпратени на място, като до дни ще се извършват и самите действия по обезопасяване. Отделно от администрацията ще пристъпят към по-тежка процедура насочена към етажната собственост, с която да бъдат задължени собствениците на имоти в сградата да я приведат към конструктивна безопасност. Оказва се, че на 11 март тази година има подаден сигнал именно за същото здание, като гражданин е предупредил за опасност от инцидент. 

"Както живущите в дадена сграда се грижат за домовете си, така трябва да поддържат и общите части на сградата. В случай на инцидент, отговорността се носи от тях. До края на деня ще изпратим служители от администрацията, които да извършат проверка и да съставят нужните предписания за укрепване и обезопасяване на фасадата", заяви за TrafficNews.bg кметът на район "Централен" Георги Стаменов. 

Пред сградата всекидневно минават десетки пешеходци, тъй като тя е разположена на метри от Пловдивски университет. Деца се обучават в сградата, а банката и банкомата се използват от десетки пловдивчани. Рискът за инцидент е реален и огромен, затова TrafficNews.bg ще продължи да следи темата, като репортер ще извърши проверка в района за предприети последващи действия.