Наемателите на магазините в подлез "Тримонциум" настояват наемите на обектите им да бъдат опрощени за периода на извънредното положение. 

Те се обединиха в подписка адресирана до кмета Здравко Димитров, зам.-кмета Илия Кирчев, директорът на ОП "Общински пазари" Запрян Тодоров и Областната администрация, в която обясниха, че са потърпевши от пандемията, обектите им са били затворени, а междувременно са получили фактури за дължимите наеми. 

В писмото наемателите настояват да им бъдат опростени наемите за април и май. Всички те са затворили заради призива на правителството да спрат дейност. От друга страна голяма част от тях обаче не попадат в секторите, за които бе гласувана и приета такава облекчителна мярка от Общински съвет Пловдив. 

Тези, за които бе определен гратисен период, за който да отпаднат задълженията им за наем за общински имоти, са забранените със заповед на Министъра на здравеопазването - школи по изкуствата и занаятите, галерии, културно-развлекателни и научни дейности, фондации и сдружения с нестопанска цел, развиващи обществено полезна дейност, спортни обекти, увеселителни и игрални зали, дискотеки, барове, ресторанти, заведения за бързо обслужване, питейни заведения, кафе сладкарници. 

"В Заповед министъра на здравеопазването и от най-високо ниво премиерът призоваха "Стойте си вкъщи". Разбира се, че затворихме.  И нямаше и как иначе - кой ще дойде да си купува парфюми, като всички се чудиха как ще закърпят бюджета си за храна, а отделно бяха призовани да не излизат от домовете си. Затворихме в името на здравето на всички граждани и предвид ясната реалност - няма кой да пазарува от тези магазини", обясни пред TrafficNews Минка Иванова, която държи магазин за парфюми и козметика. 

Същите съображение изтъкват и всички останали наематели, като те дебело подчертават, че както колегите си на Главната улица, за които имаше дълги спорове имат ли изобщо право да работят, така и тяхната ситуация е била не по-различна. Икономическият обръч се е затегнал около тях и очакват помощ, каквато са получили и други потърпевши бизнеси. В отговор до наемателите обаче директорът на ОП "Общински пазари" Запрян Тодоров припомня, че единствено основание за опрощаване на наемите е решението на Общински съвет. 

TrafficNews потърси за коментар и Община Пловдив, откъдето ни обясниха, че вече се обмислят няколко варианта за облекчаващи мерки към подобни групи наемодатели. Към момента различните предложения се обсъждат и се търсят варианти. Очаква се идната седмица да има повече яснота какви предложение ще бъдат направени и дали те ще бъдат подкрепени от общинските съветници.