Проведени са срещи между представители на националния щаб и лекарския съюз по отношение на имунизациите, женските консултации и редица други мероприятия.

„Обсъдихме създаване на зелен коридор след Великден и възобновяването на дейността на всички болниците. Има операции, които не търпят отлагане. Стоматологичната помощ също – в момента тя е в обем само на спешност. Не се знае колко време ще е извънредното положение и трябва да се вземат мерки“, заяви Мутафчийски

Вчера стана ясно, че 72-годишен мъж почина в Шумен. Той е постъпил с пневмония и в резултат на изследването се е разбрало, че има рак на белите дробове и коронавирус.

„Прави се лечение и се вижда, че има две отрицателни резултата. Тук не можем да говорим, че коронавируса не е причина за смъртта, тъй като в случая той допълнително е засилил неговите заболявания“, заяви Мутафчийски.

Генералът коментира и какво се случва с вече излекуваните и изписани от болница пациенти.

„След като са изписани от болница, пациентите вече изцяло са под опеката на личните лекари. Те вече се водят здрави, но трябва да си останат вкъщи. Изчистването на вируса не означава изчезване на всички симптоми. Дълго време остават последиците. Кашлицата, безсилието и задуха продължават.  По време на болничния, който е даден, болните, ако имат някакви оплаквания трябва веднага да се свържат с личните си лекари. Изписаните пациенти от ВМА получават обаждания всеки ден, за да се проследи тяхното състояние. В резултат на това вече 5 пациенти са прибрани обратно“, заяви той.

Към момента в България няма данни за повторно заразен.

„Как ви звучи това нещо, че нямаме никакъв имунитет и разхлабването на мерките. Няма никаква медицинска логика в това. Няма достатъчно данни за болните, които са изградили имунитет – колко време продължава той и т.н.“, коментира Мутафчийски.