Няколко поредни дни в данните за заболели и починали от коронавирус в някои от най-засегнатите страни се наблюдава намаляване на цифрите. Този въпрос коментира и ген. Мутафчийски по време на сутрешния брифинг на националния кризисен щаб.

„Броят на заболелите не намалява, а се увеличава, но има една тенденция за по-бавно увеличаване. Такава тенденция се отчита в Италия, в Китай за последното денонощие няма загинали. В САЩ кризата се развива много бързо. При нас нещата, като че ли се задържат в едни и същи граници, така че още е рано да се правят изводи“, заяви Мутафчийски.

Мутафчийски се възмути на 17-годишен ученик от Бургас, който е заразил 7 свои съученици заради безхаберие и неспазване на мерките. Той коментира и новата заповед на здравния министър Ананиев.

„Заповедта е само за чужди граждани и не засяга шофьорите на тирове. Това, което обсъждахме вчера с премиера е актуалното състояние за България и има ли тенденция за въвеждането на нови мерки. Към момента сме обсъждали само новата наредба за фермерските пазари и тази за границата. Още е рано да говорим за промяна на мерките. Със сигурност до Великден трябва да останат същите мерки“, категоричен бе генералът.

„В Италия трябва да припаднеш на работното си място, за да те тестват. При нас се тества всяко медицинско лице, което има такава нужда. Във ВМА лекарите и сестрите, които работят всеки ден и час със заразени – там тестването се прави на 15 дни или ако проявят симптоми“, коментира скрининга на медиците у нас Мутафчийски.

Мъж е с положителна проба на COVID-19 в Пловдив565 вече е общият брой на случаите в България