Проф. Коста Костов, който е председател на медицинския съвет към правителството за справяне с коронавируса, е съобщил пред БНР за подготвени 200 страници с медицинска информация от България и света за заразата и усложненията от нея.

Докладът още не е представен на Министерството на здравеопазването и засега не е публично достъпен, но се очаква той да бъде одобрен и разпространен до лекарите в България. Пред Българското национално радио проф. Костов е уточнил, че събраното от медицинския съвет не е задължително, а препоръчително за ползване.

Алгоритъм за лечение на пациенти с коронавирус има и сега, по думите на ген.-майор проф. Венцислав Мутафчийски, който е председател на другия екип от експерти за справяне с кризата от коронавируса. Той също е базиран на международен опит и е преведен за лекарите в България. В интервю за "Дневник" проф. Николай Младенов, който е анестезиолог и член на медицинския съвет, обясни, че новият алгоритъм е по-детайлен от първоначалния.

В медицинския съвет членуват 16 експерти от различни медицински специалности, както и адвокат, и журналист. Премиерът Бойко Борисов нарече този екип "мозъчен тръст", който допълва работата на националния щаб за коронавируса.