Морски котки и лисици са новият хит за летовници и туристи, които пазаруват на рибната борса във Варна.  Става въпрос за дънни скатове, които са доста по-евтини от калкана и съответно се харчат много повече.

Морската котка, известна като рина, върви по 4 лева, а морската лисица (ватос) се предлага за 7 лева, показа проверка на TrafficNews. Затова и са предпочитани от по-бедните българи, докато паралиите ги гледат презрително и си купуват калкан. Малкият обаче струва 25 лв. за кг, а големият, който излиза 3-4 килограма, е 35 лв. килото.

Някои кръчмари по морето също се изкушават да пробутват на гости без познания в рибното меню морски котки и лисици вместо калкан. Номерът обаче минава само пред пълни лаици, защото вкусът е съвсем различен. 

Морската котка е разновидност на рибата, която уби с отровния си шип ловеца на крокодили Стив Ъруин, чиито филми гледаме по „Animal Planet”.  По нашите ширини обаче екземплярите са много по-малки в сравнение с чудовищата в океана. Най-големите достигат метър. Тялото е ромбовидно, голо и гладко, няма копчета като калкана. У нас се лови и с въдица. 

В древността отровата от шипа ѝ е използвана от зъболекарите като упойка. В гръцката митология Одисей е бил убит от сина си Телегон, който го пронизал с копие, което имало накрайник с шип на морска котка. Така се сбъднало предсказанието на прорицателя Тирезий, че Одисей ще загине от море, но не в море.

Морската лисица, позната и като ватос, е дънна хрущялна риба, която се движи над пясъка и често се заравя в него, така че кафеникавата й окраска я скрива от вражите погледи. Има ромбовидно плоско тяло с опашка, откъдето идва и приликата й с лисицата. По-вкусен е женският ватос. Рибари обясняват, че мъжкият трябва да кисне в мляко поне 6 часа, за да се избегне натрапчивият мирис, тъй като нямал отделителна система. Кожата на ватоса се дере, след което месото се панира. 

На пазара софиянците  трудно различавали морската котка и лисица от калканите, разказват морски вълци.

Това идвало дюшеш на търговците, които режели котките на филета и лъжели, че са калкан. Затова на котките  им викали „софийски калкан”, твърдят посветени в тарикатлъците на варненските рибари и търговци.

За да приготвиш скат обаче трябва да си наясно с някои тънкости. Заради отровния шип, опашката трябва да се отреже. За отсичането на главата пък е нужна брадва заради твърдата кожа. Тя се реже на трапец, обясняват спецовете. Кожата се дере, после хвърляш филетата в тигана или тавата. Котките може да се изсушат и на чироз.

На борсата във Варна продават ципурата и лаврака по 10 лева, а средиземноморският сафрид върви между 5 и 8 лева за килограм. Черноморски се появява рядко. Филето от акула е между 10 и 12 лв.

"Купувай, пържи и поливай с бяло вино!", гласи дежурното напътствие на търговците на риба.