Вярата и молитвата са най-силното оръжие в тази война. Църквите ще останат отворени по Великден, а свещениците ще бъдат вътре, за да се молят. Това заяви в ефира на БНТ Западно и средноевропейски митрополит Антоний. Той заяви, че църквата се държи отговорно в създалата се ситуация и не трябва да бъде считана за враг.

Митрополитът отново призова миряните да останат по домовете си по празниците, а, в случай, че решат да посетят храм, да спазват всички мерки за безопасност. 

"Мерките до момента са достатъчно строги според мен, няма как да има струпвания на хора. От сградата на Патриаршията службата се излъчва онлайн, от Пловдивската митрополоия - също, така че вярващите не са ощетени от тази гледна точка. Призовали сме духовниците да бъдат с маски и ръкавици", сподели той. 

Попитан дали има молитва срещу КОВИД-19, духовникът сподели, че съществува такава  за избавяне от болести и епидемии. Допуска се дори да се каже "Господи, спаси ни от коронавируса".

Митрополит Анатолий бе категоричен, че Благодатният огън и тази година ще пристигне в България. Той ще бъде докаран с правителствения самолет, като ще се обмисли и вариант как да достигне до хората. Духовникът отново изтъкна, че няма как хората да се заразят от лъжичката, с която се дава Светото причастие, но все пак свещениците ще бъдат особено внимателни при даването му. 

"Човек от човека може да се зарази, но не и от лъжичката и това не е наше вярване, а опит. Причастието е лекарство, то е тяло от тялото. Но сме призовали миряните да бъдат внимателни към даване на светото причастие", каза той. И апелира хората да се въздържат от това да целуват иконите. 

"Има и друг начин да заявят своята почит, като покона. Ако една икона се търка с чист спирт, това може да я повреди. Това е агресивна химия, трябва да бъдат дезинфекцирани там, където има стъклено покритие", обясни митрополитът. 

Той призова българите да бъдат отговорни, да останат по домовете си, да се молят и да не се страхуват.