До 2021 България ще има електронно здравеопазване. Това обяви преди минути на извънреден брифинг министъра на здравеопазването Кирил Ананиев. Това стана възможно, след като специалисти от Асоциацията за иновации бизнес услуги и технологии даряват 15 000 часа безвъзмездна помощ на България. Целта е дигитализиране и технологизиране на процесите у нас, в частност в сферата на здравеопазването. 

Приоритети ще бъдат ключови системи - електронната рецепта, електронното направление, електронното досие, ключови регистри, специализирана електронна система за проследяване и анализ на лекарствата и информационна система за диагностициране на лица и лицата под карантина. 

"Освен че е нашите партньори от Асоциацията ще дадат 15000 часа висококвалифициран труд от тяхните специалисти, искам да подчертая, че и "Информационно обслужване" АД ще предоставят 15000 часа високоспециализиран труд от тяхните специалисти. Поставили сме си и цел всичко това да стане до края на месец ноември", посочи Ананиев. 

Премиерът Бойко Борисов се пошегува с министъра на здравеопазването, че кризата му дава възможност да въведе така чаканото електронно здравеопазване без пари - "Ще искаш да продължи кризата! Веднага стана комунист, ще ти работят без пари", пошегува се той. 

"Инициатива, която ние стартираме, е да подарим на държавата безвъзмездни 15 000 часа от специалисти, като тези часове да бъдат използвани за създаване и подобряване на системи в здравеопазването. Искаме държавата ще излезе със системи, които да бъдат едни от най-добрите в Европейския съюз. В една такава ситуацията трябва да си помагаме и да използваме свободния ресурс в услуга на обществото. Надявам се, че това е само старт и ще се включат и други такива асоциации и компании", посочи Илия Кръстев, председател на борда на Асоциацията за иновации бизнес услуги и технологии.