Крути мерки срещу разпространението на коронавируса са предприети в Азербайждан. Страната регистрира първия си случай в последните дни на месец февруари, а към вчерашна дата броят на заразените и 298. Излекувани са 26 пациенти, а петима са починали. Всички те са били с усложнения, в следствие на предишни заболявания. Това информираха от Посолството на Република Азербайджан в България. Оттам разпространиха и съобщение с информация да българските граждани относно предприетите мерки срещу разпространението на заразата. 

Работата по определяне на мерките и ограниченията се провежда съвместно със Световната здравна организация. Още на 8 март 2020-а година страната е посетена от делегация от експерти на СЗО. Всички препоръки на организацията се спазват и прилагат. 

Правителството е направило доброволно дарение в размер на 5 милиона щатски долара за Фонд за реагиране на COVID-19 в рамките на Стратегическия план за готовност и реакция по отношение на новия коронавирус на СЗО. Създаден е и Фонд за подпомагане за борба срещу коронавируса, който цели да осигури финансова подкрепа на мерките, предприемани срещу разпространението на COVID-19 в Азербайджан. За тази цел от държавния бюджет са отпуснати 30 милиона маната, равняващи се на 15 милиона евро. Дарители са различни компании, държавни органи и структури, както и физически лица. Благодарение на това ресурсите възлизат на почти 43 милиона евро.

Освен това, от държавния бюджет са отпуснати 1 милиард манати (500 милиона евро) за финансиране на мерки, насочени към намаляване на отрицателното въздействие на вируса върху местната икономика, засилване на макроикономическата стабилност, подкрепа на заетостта и предприемачеството. Четири работни групи ще изготвят оценка на въздействието на COVID-19 върху местната икономика, а след това  - и препоръки. Те са под патронажа на министрите на икономиката, финансите, труда и социалната закрила и председателя на Централната банка. 

Властите са отпуснали и хуманитарна помощ от 5 млн. долара на съседната Ислямска република Иран, която е една от най-засегнатите от заразата. От 29 февруари насам са затворени границите Иран. От средата на месец март са затворени и границите с Грузия, Турция и Русия. Издаването на визи за чуждестранни граждани чрез услугата ASAN е спряно за 45 дни. Въведени са и ограничения за пътуване между градовете Баку и Сумгаит и други региони. Изключения се правят за транспортиране на продукти, превозни средства със специално предназначение, линейки, спасителни служби, както и товарен транспорт. Временно са спрени полетите до Истанбул, Париж, Будапеща, Дубай, Ню Йорк, Доха и други градове, оперирани от Азербайджански авиолинии и чуждестранни въздушни превозвачи.

Веднага след въвеждане на ограниченията, за сметка на държавата е осигурено завръщането на около 10 000 граждани на Азербайджан от Иран, Италия, Турция, Унгария, Беларус, Русия и други държави в страната със специални чартърни полети на Азербайджанските авиолинии и други транспортни средства.

Планът за действие за предотвратяването на разпространението на коронавируса, включващ, конкретни целеви мерки, е бил приет от Кабинета на министрите на 30-и януари - месец, преди да бъде регистриран първият случай. 

На 24 февруари 2020 г. при Кабинета на министрите на Република Азербайджан е създаден щаб в състав на ръководните лица на съответните държавни органи. Създадени са експертни групи от съответните специалисти, които да предприемат превантивни мерки и да провеждат мониторинг на цялата територия на страната. От 28 февруари 2020 г. функционира горещата линия на щаба за информиране на населението и предотвратяване на разпространението на дезинформация, информират властите. 

В момента на територията на страната функционират 10 специализирани болници за лабораторна диагностика на COVID-19, карантина на хора заради съмнения за заразата и лечение на заразените. Обособени са и 10 лаборатории. Анализите се извършват от висококвалифициран персонал, а точността на резултатите от теста се контролира от специални програми. 

Заплатите на работниците в държавните здравни заведения, ангажирани в борба с COVID-19, са били увеличени между 3 и 5 пъти. От 3 март до 18 април са затворени всички образователни институции. На територията на училища и ВУЗ-ове се провежда масова дезинфекция, а учениците и студентите преминават към онлайн обучение.

В страната са отменени всички масови мероприятия, включително културни и спортни събития,  дейността на кината, музеите и театрите, увеселителните центрове и фитнес зали. Въведена е забрана за организиране на масови мероприятия, както и за свиждания с роднини и пациенти, лекувани в болниците. Ограничени са пътувания в чужбина за всички работници в държавния и частния сектор и за здравните работници. Частните болници работят в координация с Министерството на здравеопазването и Обединението "Управление на медицински териториални единици", като се осигуряват високо ниво на подготовка за всякакви ситуации, които могат да възникнат. Всички големи търговски центрове и молове са затворени за срок от един месец. Работното време на аптеките и магазини за хранителните стоки остава непроменено.В  заведенията за обществено хранене e забранено обслужване на място за клиенти, а вземане и доставка за вкъщи. Онлайн продажбите са разрешени, без ограничения. 

Всички служители на държавни и местни структури работят от вкъщи, ако това е възможно. Срещите и събиранията се провеждат онлайн, а персоналът на възраст над 60 години и жените с непълнолетни деца се ползват от преференциални условия на работа. Повечето услуги се предоставят дистанционно, а приемът на граждани по администрациите е ограничен. Непрекъснато работят и горещи линии. 

Oт 29 март 2020 г. служителите на редица правителствени учреждения и институции ще получат едномесечен платен отпуск. Разпоредбите не се прилагат при правоохранителните и военните органи, институциите от държавно значение и животоподдържащите обекти, учрежденията с непрекъснат режим на работа, персонала на здравните и медицинските институции и болниците. 

Хората над 65-годишна възраст нямат право да излизат от вкъщи. На всички самотни възрастни хора е осигурен достъп до социални услуги. На останалите граждани се препоръчва свеждане до минимум използването на метрото, при това да се даде предпочитание на използването на наземния транспорт. Въвеждат се специални експресни автобусни линии въз основа на установения маршрут между метростанциите. Забранява се събирането на обществени места, включително улици, булеварди, паркове и други места, на групи от хора от 10 или повече души. Препоръчва се гражданите да пазят разстояние от 2 метра помежду си. 

В момента няма ограничения за транзитни превозни средства да влизат и излизат от Азербайджан. В случай, че при шофьорите на камиони се наблюдава висока температура или други симптоми на COVID-19, на тях се отказва влизането на територията на страната. Указва им се да напуснат страната през митническия пункт, през който са влезли. 

Затегнати са мерките и по митническите пунктове. Редовно се извършва дезинфекция на митническите и граничните пунктове. Камионите навлизат в митническата зона чрез стационарно дезинфекционно устройство. На втория етап дезинфекционните мероприятия се извършват от митническите служители, облечени в защитно облекло, и с дезинфектанти, използвайки специални разпръскващи устройства. След това процесът се повтаря в линия за контрол при вноса.

След приключване на митническия контрол превозните средства, придружени от служителите на митническия мобилен отдел, се насочват към специален терминал. При навлизане в терминала превозните средства отново биват дезинфекцирани. 

Камионите, превозващи транзитни товари, се придружават до изходния митнически пункт, придружен от държавна пътна полиция.

Работата на консулските отдели на дипломатическите мисии на Азербайджан в чужбина се провежда в специален режим. Гражданите на Азербайджан, завръщащите се от Китайската народна република, Южна Корея, Ислямска република Иран, Япония, Италия, Испания, Франция, Германия и други страни, подлежат на задължителна 14-дневна карантина. При необходимост тя може да бъде удължена до 28 дни. 

В Посолството на Азербайджан в България в режим 24/7 работи гореща линия. Стартиран е и онлайн портал www.koronavirusinfo.az от оперативния щаб към Кабинета на министрите. Целта е да се предоставя актуална информация за борба с COVID-19 в Азербайджан.