Наричат го българският Припят. Мястото, забравено от Бога, в което живее последната надежда, мястото, където шепа възрастни хора мечтаят нещо да се случи. Но какво?

Една излязла от приказка за СССР българска картинка, в която времето буквално е спряло, пише Glas.bg.

Мястото, в което стрелките на часовниците превъртат от лудост, защото законите не им се подчиняват. Календарите късат страниците си от ярост, защото в Белене сякаш нищо никога не се движи.

А по онова време било различно. Тогава всички тичали под ръководството на социалистическата партия. Всичко било с една единнствена цел - построяването на АЕЦ "Белене" и вдигането на кв. "Димум", в който да живеят работниците.

Днес няма АЕЦ, а от идеята за оживен квартал, е останала пуста бетонова джунгла. Обещания обаче има редовно... преди избори.

Хората от района разказаха, че едно време били жестоко подлъгани - обещали им, че градът ще живне, ще има училища, детски градини, болница. Но... строежът на АЕЦ спрял. Строежът на "Димум" спрял. Времето - също спряло.

Аналогиите между Белене и Припят са много. Една атомна централа, едни изоставени блокове и едно място, в което единствен господар е природата.

С тази разлика, че България не е преживяла ужаса на аварията в Чернобил през 1986 година.

Но тишината е също толкова оглушителна. Изоставените постройки са също толкова зловещи. Сакаш там се е случило нещо ужасяващо, накарало хората да си тръгнат. Да зарежат дом, мечти, живот… А в Белене… нищо никога не се е случило. И точно в това е проблемът.