Тази нощ ще трябва преместим стрелките на часовниците с един час напред. Промяната ще стане в 3:00 часа сутринта на 29 март 2020 година (неделя). Това означава, че ще разполагаме с 1 час по-малко за сън, но пък за сметка на това ще разполагаме с повече светли часове.

През март миналата година отговорните комисии в Европейския парламент решиха държавите членки са спрат да въртят часовниците през 2021 година. Така държавите в Европейския съюз, които ще решат да запазят лятното си часово време, трябва да сменят часовниците си за последен път в последната неделя на март 2021 г. Страните, които ще предпочетат да запазят стандартното (зимно) часово време, могат да сменят часовниците си за последен път в последната неделя на октомври 2021 г.

Смяната на времето се отразява негативно върху организма. Загубата на един час почивка през нощта води до недоспиване и чувство на умора. За да компенсират тази липса, експертите препоръчват на хората да вземат горещ душ преди лягане, да медитират и да спят голи. Валерианът също помага за отпускане на ума и тялото, напомнят специалистите.

Сърцето също страда от преминаването от зимно към лятно часово време. Изследване на учени от университета на Алабама, САЩ, показва, че в деня след смяната на времето рискът от инфаркт се увеличава с 10 процента.