Посетитетилите на обекти за обществено хранене ще бъдат допускани поетапно, без да се допуска тяхното струпване. Това стана ясно от указанията, публикувани от БАБХ. На местата, на които се очаква да се събират по-голям брой хора, следва да се поставят табели, указващи спазването на дистанция както между гражданите, така и между служителите на обекта.
Както вече съобщихме, на заведенията се разрешава да приемат клиенти в откритите си пространства от утре, 6-ти май. Инспектори от БАБХ и РЗИ тръгват на проверки от утре, за да съблюдават спазването на мерките.
Ето ги и всички изисквания:
- Да не се допуска свободно движение на хора между масите, особено на такива, които не са клиенти на заведението. Да се създаде организация за недопускане струпване на много хора едновременно в общите помещения (тоалетни, фоайетата пред тях и др).
- При организирането на реда в търговските площи разстоянието между масите трябва да бъде минимум 1,5 метра, съобразно Заповедта на министъра на здравеопазването.
- Чакащите пред обектите клиенти следва да спазват дистанция помежду си на разстояние минимум 2 м.
- На работещите е необходимо да се осигурят условия и препарати за дезинфекция на ръцете, подходящо работно облекло и предпазни средства – маска или защитен шлем, ръкавици /препоръчително/. Маските следва да се носят задължително както от персонала, обслужващ клиентите, така и от персонала приготвящ храните и напитките.
- Бизнес операторите трябва да проведат обучение на персонала, зает с приготвянето и сервирането на храни и напитки за прилагане на мерките, целящи да се сведе до минимум възможния риск от разпространение на COVID-19.
Изискванията могат да се актуализират спрямо развитието и разпространението на COVID-19 в страната.