Заповедта за носенето на маски на обществени места бе отменена само няколко часа след като бе издадена. Отменя се точка 9 до постигане на консенсус в обществото, съобщи министърът на здравеопазването Кирил Ананиев по време на брифинг в Министерски съвет.

Припомняме, че вчера той разпореди задължителното им използавне и на открити, и на закрити обществени пространства. "Тъй като няма пълно съгласие в обществото, подписах заповед, с която отменям точка 9 от моята заповед до постигане на консенсус. Вместо това държавната ще закупи 1 млн. предпазни маски, които ще раздадем чрез Министерство на труда и социалната политика на социално слаби хора и хора, които нямат възможност да си закупят такива маски", допълни той. И обясни, че те ще бъдат с най-висока защита. Ще бъдат раздадени през социалните служби по места до 1-2 седмици.

„Искам да ви убедя, че правителството подкрепя и мярката, която предприехме от вчера с възможността да се използва предпазната маска като още едно средство за недопускане разпространяване на вируса. Използването им дава възможност за отдалечаване от онези мерки, които значително ще ограничат гражданските права на българското население”, обясни министър Ананиев.

Министърът на здравеопазването коментира и дебата кой трябва да носи маска. Едни казват, че тя е безсмислена, други – че трябва да се носи само от заболелите. Обаче това би било вярно, ако ние знаехме кои са болни. Между нас сега се движат хиляди хора, които са носители на коронавируса, но не са изследвани. Затова решихме, че е хубаво всички да носят маски, тъй като не знаем откъде ще дойде заразата, обясни той. И посочи, че всяка държава предприема различни мерки за справяне със заразата. Решението за носене на маски България е взаимствала от страни като Израел, Австрия, Китай.

Той призова въпреки отменената заповед, хората да продължат да използват предпазни средства.

На този етап няма глобени граждани, които не са носили маски, коментира вътрешният министър Младен Маринов.