Омбудсманът Мая Манолова не обмисля засега смяна на позицията си, но не изключва възможността да се насочи към друг тип реализация в даден момент.

Манолова има още една година мандат като омбудсман, а различни слухове я пращат като кандидат-кмет за София през есента.

"Към момента не обмислям никакъв вариант за смяна на моята позиция. Благодарих на парламента за възможността да работя за българските граждани, но това не означава, че не бих могла да го правя и от друга позиция", заяви тя.

Тя не отговори директно на въпрос дали е получавала предложения.

"Много хора правят различни номинации и предложения. Живеем в сводна страна и всеки е свободен да подкрепя, когото си иска. Всички тези обсъждания и разговори не ме ангажират по никакъв начин. Нямам такова решение", отново обясни тя.

Манолова дойде днес в парламента, за да представи доклада за дейността си. Тя сама повдигна въпроса за бъдещето си на трибуната.

"Напоследък съм заподзряна кариерни цели. Истината е, че си обичам работата и я върша с целия потенциал", каза Манолова пред депутатите.

Не се размина и без закачки от страна на ГЕРБ, свързани с отсъствието на БСП от пленарна зала.

"Тук в парламента имаме 78 български граждани, които са жертва на модерното робство. Не ги допускат до заседанията и не могат да упражняват задълженията си", закачи се Биков.

Мая Манолова обаче реши да не влиза в тона.

"Местата от другата страна на парламентарната трибуна в момента не ме интересуват. Аз защитавам всички граждани, но депутатите са достатъчно овластени, за да могат сами да се погрижат за правата си. Някак си не се чувствам ангажирана, особено когато не са се обърнали към мен, да ги защитавам в аванс", заяви омбудсманът.