„Това да се затваря цялото общество е новост, която не е издържана от епидемиологична гледна точка“, това заяви доц. Атанас Мангъров, който е против крайните мерки и карантината у нас.

"Ако не се действа правилно, от коронавируса ще умрат повече хора. В момента, в който страната се отвори, всичко ще се омеша. И когато отново припламне искра, всичко ще почне отначало“, каза Мангъров.

Според него Великобритания не е издържала на медийния натиск и затова са затегнали мерките.

„Проблемът е колко време ще издържи икономиката. Трябва да се направи една сметка с какво разполага здравната система на всяка страна. Ако се направи една сметка и се установи, че нашата здравна система може да издържи, тогава не би трябвало да има проблем. В момента случаите у нас не са толкова много“, заяви доцентът.

Той отрече да е влизал в директен спор с премиера Бойко Борисов.

„В устата ми се слагат думи, които не съм казвал. Непочтителни думи срещу хора, които аз уважавам и които са натоварени с една много трудна задача“, заяви той.

„Продължават да се правят изследвания на хора, за които се установява, че са болни от коронавирус и отделят вируса. Изнасят се цифри, от които няма смисъл. Идеята е да се изследват масово хората за антитела, за да се установи какво можем да очакваме. Да бъде ясен броят на хората, които вече са прекарали вируса и имат имунитет“, заяви Мангъров в ефира на БТВ.

„Аз не съм враг на държавата и не искам хора да умират, просто искам да кажа какво трябва да се направи, за да умират по-малко хора“, категоричен бе той.

Той посочи и данни от нов доклад, според който това, което се случва в момента се е случвало и в изминали години и не е нищо ново. Броят на починалите и заразените също не е толкова впечатляващ, спрямо статистиката от предходните години.

„Няма да има армагедон, нито камиони с ковчези. Хора си умират, ние не сме станали безсмъртни, няма и да станем“, коментира Мангъров.