Малоумни шофьори причиняват километрични задръствания в Пловдив. Видео с това описание към него, изпрати на редакционната ни поща възмутен пловдивчанин.

От него става ясно, че причината в задръстванията по пловдивските улици не се крие само в пиковия час и в големия брой коли, а основно в това, че шофьорите не спазват елементарните правила на пътя.
От кадрите става ясно как няколко коли преминават светофара, без да са сигурни, че няма да попаднат в капана на задръстването.

Тази картина е честа практика и може да се види ежедневно и то не само на едно кръстовище.
За да проверим дали това е практика, репортер на TrafficNews.bg обиколи няколко кръстовища в час пик.
Явлението да навлезеш в кръстовище, без да си сигурен дали ще преминеш, докато светне червен сигнал го има на десетки места.

„На Сточна гара е страшно, тук всеки си прави каквото си иска и никой не регулира трафика”, разказа пред TrafficNews.bg изнервен водач.

В капана на задръстването попадат колите, които се движат от Военна болница към Централна гара. Те обаче не могат да преминат кръстовището заради колоната от автомобили след него. Така превозните средства, в това число и автобусите от градския транспорт, които идват от бул. „Цар Борис Трети Обединител” не могат да помръднат докато светофара е зелен. В следствие на това се образува километрично задръстване – от Сточна гара, до второто колело на Панаира.

След изчакване на два-три сигнала на светофара картината леко се променя. Колите, които се движат от Пощата към надлез „Родопи” също навлизат в кръстовището, без да преценят трафика.

Възмутени от гледката шофьори яростно се подвикваха през отворените си прозорци на колите с думите : „Алоо, май забравихте, че не сте на село!”.

„Разбираме, че на село наистина няма светофари, задръствания, безброй коли и …култура на пътя, но за бога, тук рискувате човешки живот. Научете се !”, съветват по-културните водачи.
Омагьосаният капан се повтаря и на другите големи кръстовища в Пловдив. Подобно е положението и на Чифте баня, на бул. „Руски” и „6-ти септември” и т.н.

Колкото и добро регулиране да има градът ни, положението няма да се промени, докато не се научим да бъдем възпитани, да уважаваме първо себе си,а после и останалите.

Станимира Пейкова, TrafficNews.bg