Спорът може ли с шамари да се възпитават децата скара родителски сдружения с Българската православна църква. Повод за дискусиите стана подготвената от правителството Национална стратегия за детето. Светият синод  настоя за цялостна редакция на документа, особено по отношение на пълната забрана на родителите да могат да прилагат физически наказание на децата си.

Тази позиция обаче възмути майки от Асоциация "Родители" и "Националната мрежа за децата", които настояват стратегията да бъде приета от парламента в сегашния й вид.

"Това, което ние виждаме в новата национална стратегия е, че има предложение за цялостен подход за подкрепа на родителите. Имаме вече налице конкретика и смятаме, че тези текстове са едно добро обещание за това, държавата най-сетне да има една цялостна политика за подкрепа на семействата, от която наистина имаме нужда", коментира Мария Брестничка, координатор в "Националната мрежа за децата", пред Нова тв.

Относно критиките от страна на църквата за пълна забрана за физическо и психическо насилие над децата, Брестничка коментира, че 90% от родителите смятат, че физическото наказание не е ефективна възпитателна мярка ио е пълна отживелица.

"Когато стигнем до това защо тогава го използват, получаваме като отговор "Не зная какво друго да направя/ Кипна ми/ Падна ми пердето". Т.е. тук въпросът е какво можем ние да направим, така че родителите да намерят алтернатива на телесното наказание, което спира моментното поведение, с което не сме съгласни, но в никакъв случай не учи детето на това какво всъщност трябва да се случва и как то да има самоконтрол, да има поведението, което очакваме от него" , заяви Брестничка.

Западно - и Средноевропейски митрополит Антоний обаче обясни, че БПЦ не насърчава домашното насилие, но .има притеснения относно прекалените правомощия, които тази стратегия дава на детето в ущърб на родителите.

По думите му тук не става въпрос за насърчаване на насилието, а за правото на възпитание, което принадлежи на родителите.