Локви с размерите на миниязовир, дълбока кал и почти непроходими участъци. В това се е превърнал пътя на Белащица, по който минават хората, живеещи в местността "Живака" над селото. Близо 60 души живеят целогодишно в района и ежедневно минават по този път, който е единствената им връзка с цивилизацията. 

След проливните дъждове, които паднаха последните десет дни, участъкът на черния път пред хотел "Алхимиста", на практика е непроходим. Според жителите на "Живака" пътят е пропаднал, тъй като не може да издържи тежката строителна техника, която минава там до строежа на д-р Невен Енчев в съседство. Ежедневно вървят камиони със строителни материали, има и голям кран. 

"На практика локвите са от стена до стена. Пеш е невъзможно да се мине. Няколко автомобила затънаха в калта. Отстрани, където локвите не са толкова дълбоки, работниците от колите си паркират колите и пак не става" оплаква се жител на белащица, който работи в Пловдив и всеки ден по няколко пъти минава от там с автомобила си. 

Живеещите в района са подали сигнал и до Община "Родопи". 

 

 

 

TrafficNews потърси за коментар и собственика на "Алхимиста" доц. Невен Енчев, който е и инвеститор на строежа в съседство. През ПР агенцията си д-р Енчев отговори на въпросите ни, като заяви, че за сегашното състояние на пътя са виновни жителите на въпросната местност и ...екипът на TrafficNews.

"Най- напред искам да ви информирам, че този път е полски и никога не е бил в по-добросъстояние. Затова през октомври 2017 г. доц. Невен Енчев искашеда го ремонтира за своя сметка и  беше подписал договор за дарение с община Родопи. Тогава той заяви, че оправянето на съоръжението е много необходимо, особено през зимния сезон, защото трафикът по него е наситен, а това още повече влошава състоянието на пътя. Дни след началото на ремонтните работи тогава всичкисъседи се вдигнаха на протест, на който присъства и репортерски екип на Trafficnews Тогава недоволните отправиха обвинения, че ремонтът се прави с користна цел, а пловдивският предприемач ще извлече дивиденти от община Родопи. Журналистът от Трафикнюз, дошъл да отрази протеста, попита защо доц. Енчев иска да направи дарение на общината. Ремонтът така и не беше осъществен, насипан бешеединствено чакъл. Ето защо в този момент при валежи ситуацията наистина енепоносима за жителите на местността „Живака“. „Странно е, че сега от същата медия ме питат защо е пропаднал пътят. Е, няма угодия“.

Това очевидно са спомените на д-р Енчев, но те всъщност не отговарят на реалната ситуация. Архивите показват, че протести действително имаше, но те бяха през септември  2016, живеещите в съседство се оплакваха от шума, който се вдига от посетителите на "Алхимиста" .

Бунт край Пловдив! Безсънни нощи заради силна музика и среднощна заря ВИДЕОЖители на Белащица се вдигнаха на протест срещу шумен съсед

 Следващото негодувание бе свързано с неясните инвестиционни намерения на лекаря, който искаше да строи хотел, а в последствие промени инвестиционните си намерения и съобщи , че ще строи фабрика за сапуни. Впоследствие се върна към първоначалния си проект, който бе цех за биосладка, конфитюри и масла. 

Проблемът бе тема на сесия на община "Родопи" на 7 ноември 2017 година. 

Какви са били плановете на д-р Енчев за пътя ние нямаме информация. Снимките обаче са показателни!