Мистичен женски лик следи с особен дълбок поглед минувачите в квартал "Съдийски" в Пловдив. Майстор е изрисувал плоскостта, образувала се при отрязване на клон от дърво, разположено в парково пространство между къщи и кооперации в района. 

Лицето на жена е изобразено в зеленикаво-сивкави тонове, а бръшлян нежно го е обхванал и се спуска като изящни кичури коса. До тук внушението е на горска причудлива фея, ала присъствието на "трето око" е маркер за трансцеденталната същност на лика. 

Третото око е религиозен елемент широко разпространен в източните вярвания и особено в будизма и индуизма, като е застъпен и в древноегипетската култура. Окото, разположено на челото, се асоциира с най-мистичната чакра, както и с епифизна жлеза, намиращата се между веждите на човек. Проницателност, мъдрост, хармония, духовност над материалност - това са само част от посланията, които съдържа в себе си наличието на "трето око".

Художникът на мистичния лик е неизвестен, затова вероятно и неговият художествен мотив, ще остане непроницаем за минувачите. Едно обаче е сигурно, жената респектира със своята неземност. Изникнала на мястото на една градоустройствена санитарна реч, тя ни кара да се замислим дали човешката намеса не е пагубна за природата, която е била там много преди нас.