Очакват ни много топли дни. Очакват ни доста летни градуси. Юли месец е максимумът на температурата на България и ще бъде типичен. Очакват се и бури, но предимно в следобедните часове и то в западната част на страната. Това съобщи климатологът Георги Рачев в ефира на Нова телевизия.

Климатологът предупреди да бъдем внимателни с климатиците, защото те много бързо изстудяват и температурната амплитуда може да ни навреди.

 „Юли ще бъде типично летен. На морето дори минималните температури ще бъдат високи. Очаква ни влажно, тропично време. Лятото ще прилича на предишните две лета, които изкарахме. Ще вали два, три дни и ще изпълни месечната норма”, поясни Рачев.

Юли, август и септември ще бъдат перфектни за море и планина. 115 дни ще бъде лятото – почти четири месеца.

Около 35-36 градуса се очаква максималната температура през следващите дни.

„Нито Пловдив, нито Хасково няма да се уплашат с такива температури. Съвсем скоро през 2007 година летата бяха много горещи, тогава бяха отбелязани температури от 45  градуса в Пловдив, 1916 абсолютният рекорд за България – 45.2“, каза Рачев

Дотук няма индикация, ще има големи индикации и подобно покачване на градусите.

„Досега няма индикация от Световните метеорологични центрове, че ще има продължителни засушавания. През 2003 година в Западна Европа починаха 75 000 германци и французи. Тогава имаше две последователни топли вълни”, каза още климатологът.