Правителствата на България и Гърция проведоха в Александруполис съвместно заседание с водещи теми енергетика и икономика, предава Нова тв. След него премиерът Бойко Борисов и заместникът му в кабинета Красимир Каракачанов влязоха в спор за коалиционните отношения.

В Александруполис Борисов и Каракачанов застанаха рамо до рамо, за да изяснят дали има напрежение в управляващата коалиция. Вчера лидерът на ВМРО постови ултиматум на партньорите си заради ареста на шефката на Басейновата дирекция в Пловдив, която се оказа от неговата партия. Борисов обаче беше категоричен, че не се меси в работата на правораздавателните органи. 

Спорът на премиер и вицепремиер пред камерите в Александруполис хвърли светлина върху това, какво е обсъждано на двучасовия коалиционен съвет, на който е бил обсъждан и арестът на шефката на Басейновата дирекция в Пловдив.

„Разбрали сме се преди месеци, професионалното ръководство си работи професионално, не е моя работа и не искам да знам и не съм знаел. Продължавам да не искам да знам и не е моя работа”, заяви премиерът Бойко Борисов. 

„Ластикът винаги може да се скъса, не трябва да се опъва. Вчера 2 часа имаше заседание на коалиционния съвет и ¾ от времето беше по теми, свързани със предстоящата политика на правителство и политиката до края на мандата. И тази тема беше засегната”, каза Красимир Каракачанов.

„Аз останах с изненада, защото се разделихме прекрасно и малко останах изненадан, затова сега им го връщам с тези приказки за ДПС и БСП”, посочи още Борисов.  

Той визираше партиите, които гласуваха днес той да бъде извикан и изслушан в парламента по темата за тол таксите и остро коментира начина, по който е станало това.

„ДПС и Патриотите днес влязоха в добра координация с БСП. Така че аз не се занимавам с тол такси. Извикаха ме, за да ме питат. Най-лесното решение, но все пак ще го обсъдя с тях, е махам утре винетки и тол такси. Това е най-сигурният начин, след като така поставят въпроса, че тези партии, другите, не се готвят да управляват. Ще се явя, аз съм го обяснявал много пъти, но целта е друга”, коментира още премиерът.

Колкото до външната политика, на съвместното правителствено заседание България и Гърция поставиха като приоритет сътрудничеството в областта на енергетиката.

„Докато другите се упражняваха в думички „диверсификация”, какво щяло да се случи и кой трябвало да ни помогне някога да се случи, ние вложихме близо 500 милиона. Имаше изключително прозрачен конкурс и именно затова моля гръцкия колега да помага, за да може в срокове да имаме интерконектор, по който да тече втечнен газ от различни източници”, заяви Бойко Борисов.

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис поздрави българския за икономиката в страната ни.

„Искам да поздравя Бойко Борисов за развитието на икономиката и за политиките, които прилага в тази насока. Икономическото развитие на Гърция в България може да е още по-резултатно”, каза той.

Борисов посочи и амбицията на страната ни да изгради трети мост на Дунав, за да подобри пътните връзки от север на юг.