Трима спасители са носили близо час на ръце 9-годишното момче, което са загуби край Сливен в събота след семеен пикник. Детето е намерено от две следови кучета, белгийски овчарки,  а в търсенето му участваха над 80 души. 

Момчето е пренесено до удобно място за евакуация от Атанас Кошничаров, топ-планинар и бивш дългогодишен ръководител на доброволците от Планинския спасителен отряд, и двамата полицаи Виктор Черкезов и Христо Стоянов. Хлапето е било грохнало от умора след дългото лутане. 

 "То е вървяло сигурно 6-7 км, че и повече, самичко, сред гъста растителност, без горски пътеки. За нас самите беше доста трудно да слизаме и да се изкачваме“, разказа Христо Стоянов пред "Труд".

„Местността, в която го открихме, беше изключително стръмна. То вероятно бе правило опити да се изкачи, но бе падало. Беше изплашено, неконтактно. Плачеше. Трепереше. Дадохме му връхна дреха, вода – също“, допълни колегата му Виктор Черкезов. Спасителите успели за кратко да попаднат в обхват и да съобщят за щастливата развръзка, но не могли да кажат къде се намират. Връзката се разпаднала и повече била невъзможна. Тръгнали по коритото на планинска река. Вървели около час, докато установят контакт и им окажат подкрепа. През цялото време носели детето на ръце, казаха те. Към 18 часа на 23 март момченцето вече било предадено на родителите си.

Семейството и техни близки са отишли в съботния ден на пикник в планината, на 10 км от Сливен. Децата си играели. Изведнъж момчето изчезнало от погледа на възрастните. Час-час и половина го търсили, но без успех. В 13,51 ч. подали сигнал на тел.112. „Детето е имало мобилен телефон-гривна, но го е свалило, беше на масата.

Операцията бе организирана незабавно. Основният проблем беше местността. Пикникът бе на едно било, откъдето възможните посоки бяха няколко, периметърът бе сериозен. Първоначално се включиха 80 души. Бяхме информирани, че детето е с фланелка. Според родителите му, то не би искало да се показва пред хора, което би ни затруднило“, заяви гл. инспектор Димитър Кикьов.

Сформирани са екипи с участието на полицаи, пожарникари, горски служители, военна полиция с термокамери. Използвани са две следови кучета, белгийски овчарки. Екипите повели планинските спасители, каза Николай Сотиров, началник на планинския спасителен отряд. Ръководството на МВР е било уведомено и с негово съдействие е бил осигурен военен хеликоптер с термокамери и камери за нощно виждане.

За щастие, до такъв развой на събитията не се е стигнало. „Искам да подчертая, че когато има добро взаимодействие между институциите, резултатите са много добри. Всички момчета, които участваха в търсенето и всички институции, заслужават да бъдат поздравени. Планината си иска подготовка. Когато се случи такъв инцидент, максимално бързо трябва да се подава информация, защото за спасяването на дете, на човешки живот всяка минута е важна“, подчерта комисар Иван Русев, зам.-директор на ОД на МВР-Сливен.

"Детето беше наистина изплашено, неконтактно, мокро. Явно се виждаше, че е падало и имаше няколко травми по лицето, драскотини по-точно", каза комисар Иван Русев.

Тримата спасители близо час са го носили  на ръце, защото им се е наложило да преминат през река и силно пресечена местност, за да излязат на удобно място за евакуация.

 "За да го предпазим от реката го вземахме и го носихме. Вода имахме и му дадохме да си пийне. Трепереше и му дадохме връхна дреха".

По време на акцията по отправено искане на  МВР към Министерство на отбраната  е бил подготвен хеликоптер с термокамери, който да се включи при нощно издирване на момчето.

Това е втори случай в рамките на две години на изгубено дете в планината.