Превръщането на спортна зала Колодрума в военно-полева болница е завършено, показа проверка на кмета Здравко Димитров и ген. Явор Матеев.  При нужда вече съоръжението може да се включи в приема на пациенти с COVID-19 в Пловдив.

След като преди няколко дни бяха поставени 300 легла на терена в залата, в момента са поставени и параваните, които са дарение от Международен панаир – Пловдив.  Мястото е било избрано, тъй като отговаря на всички изисквания за полева болница и е в центъра на града – може да се обслужа лесно от Спешна помощ и други медицински заведения.

„Успяхме да отделим всяко легло,  за да нямат контакт болните помежду си. Дай боже, да не се налага, но вече може да приемаме пациенти”, каза кметът Здравко Димитров. Той обясни, че тук ще се приемат леките и средно тежките случаи при нужда и то, когато се изчерпа капацитетът на пловдивските болници.

Шефът на общинското здравеопазване д-р Калин Калинов заяви, че тежките случаи ще бъдат в определените болници, където има необходимата апаратура с респиратори. Той изрази съжаление, че в момента вървим към най-лошия сценарий, а именно –новите болни в Пловдив да са предимно медицински лица.

Ген. Явор Матеев заяви, че армията е готова да се включи в помощ на хората и да се включи в усилията срещу разпространението на COVID—19.

“Ако е необходимо военните ще стават санитари. Ако стигнем до този момент, съм сигурен, че ще вземем най-правилното решение, съвместно с общинските и държавни власти”, каза ген. Матеев.