Шефът на американската компания „Амазон" Джеф Безос отново оглави списъка на най-богатите хора в света, след като беше на второ място в продължение на три дни, като изостана от Бернар Арно, генерален мениджър на френския консорциум LVMH (Louis Vuitton Moet Hennessy). Това съобщи „Форбс“, цитиран от ТАСС.

Според него състоянието на Безос вече е 116,1 милиарда долара (от 17 януари насам то е нараснало с 489 милиона долара поради растежа на акциите на “Амазон“), а Арно е загубил 3,7 милиарда долара за същия период, като богатството му се оценява на 112,9 милиарда долара.

Според „Форбс“ акциите на LVMH са паднали с 1,1% днес, поради избухването на новия коронавирус в Китай, който ще се отрази негативно на туризма и пазаруването преди китайската Нова година.

Кой е Джеф Безос?

Джеф се ражда през 1964 г., когато майка му Джаки е все още тийнеджърка. Тя наскоро се е омъжила за Майк Безос, който е кубински имигрант. Младежът научава, че Майк не му е истински баща на 10-годишна възраст. Споделя, че е по-притеснен от новината, че ще носи очила, отколкото от произхода си.

Когато Джеф Безос е на 4 години, майка му казва на биологичния му баща, който по това време работи като цирков артист, че желае да е далеч от живота им. Когато Брад Стоун прави интервю за своята книга The Everything Store, баща му така и не знае в кой се е превърнал Джеф Безос. 

Младежът се проявява още в ранните си години, след като с отверка успява да разглоби детската си кошара, защото иска да спи в голямо легло. Между 4 и 16-годишна възраст Безос прекарва в ранчото на баба си и дядо си в Тексас, където ремонтира вятърни мелници и кастрира бикове.

Именно дядо му се оказва най-голямото вдъхновение за Безос. Преди години той споделя, че именно от него е научил, че е по-трудно да си мил, отколкото да си умен.

В тийнейджърските си години работи в McDonald's, а заедно с приятелката си по онова време организират 10-дневен лагер за деца, чиято цена е 600 долара. Общо 6 деца се записват в инициативата.

В училище Безос споделя пред учителите, че "бъдещето на човечеството не е на тази планета". Днес той притежава компанията за космически полети Blue Origin. 

Джеф Безос завършва Принстън, където учи компютърни науки. По време на следването си отказва оферти за работа от Intel и Bell Labs, за да се присъедини към стартъп компанията Fitel.

Малко по-късно напуска Fitel и се присъединява към хеджфонд, където само за четири години стига до позицията вицепрезидент.

Междувременно посещава курсове по танци, като с това цели да спечели вниманието на жените. Жени се за Макензи Татъл през 1993 г.

През 1994 г. Безос прочита, че интернет расте с 2300% за година. Информацията го впечатлява толкова много, че той решава, че трябва да намери начин да се възползва от популярността му. Прави списък от 20 продукта, които могат да се продават онлайн, но решава, че книгите са най-добрата опция.

Решава да напусне D.E.Shaw, въпреки че е на мнение, че има страхотна работа. И така се ражда Amazon.com. Компанията е създадена в гараж, а Безос провежда повечето от срещи си в близката книжарница.

В ранните си дни звънец озвучавал офиса на компанията всеки път, когато някой купувал книга. Не след дълго той започнал да звъни толкова често, че трябвало да го премахнат.

Само за месец Amazon реализира продажби във всичките 50 щата на САЩ и 45 различни държави. Възходът продължава и в следващите месеци и години. Компанията се листва на борсата през 1997 г. Оттогава до днес акциите й са поскъпнали с 84 000%. 

В следващите години компанията започва да предлага на клиентите си най-различни продукти - от дрехи до облачни услуги.

Още през 1998 г. той е един от първите ранни инвеститори в Google. Влага 250 хил. долара в компанията, които днес се оценяват на около 2.2 млрд. долара (за момента няма информация дали Безос все още притежава тези акции).

През 2013 г. Безос купува The Washington Post за 250 млн. долара.

Разрастването на Amazon няма да е възможно без сделките, които Безос направи. През 2009 г. той купува онлайн магазина за обувки Zappos в сделка за 1.2 млрд. долара. Именно това придобиване цели 8 г. бе най-голямото в историята на Amazon.

Това обаче се промени през 2017 г., когато компанията купува Whole Food за 13.7 млрд. долара.

Сделката се оказа печеливша за Amazon, тъй като днес тя притежава 18% дял от продажбите в щатските супермаркети.

Неговата компания за изследване на Космоса и космически пътувания Blue Origin е една от малкото, заедно със SpaceX на Илон Мъск, които опитват да създадат ракети „за повторна употреба“, за да транспортират пътници в Космоса.

Безос разполага с имение в Сиатъл, където може да се наслаждава на плаж с дължина от около 100 м. Той разполага и с имение със седем спални в Бевърли Хилс, закупено за 24.5 млн. долара, както и с апартамент в Ню Йорк, чиято площ е около 930 кв. м.