Трябва да се навакса с маски и ръкавици за армията, за да се изпълни разпореждането да се ходи в публични места с предпазни средства. Това каза вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов .

Иначе армията има защитни облекла, ако възникне остра нужда, поясни Каракачанов. Няма опасност да пострадат големи формирования, ограничили сме и учения и обучения, добави той пред БТВ.

Вицепремиерът заяви, че засега не се е обсъждало удължаване на извънредното положение, но ситуацията се следи в движение.

Два случая има на заразени военнослужещи – единият е подполковник от многонационалната дивизия в Румъния, който от 4 дни е в Инфекциозна болница в Букурещ, другият военнослужещ е от Косово – той е под лекарско наблюдение в Пловдив, каза още министърът на отбраната.

Той обясни, че контингентът за Афганистан не е заминал заради лошите метеорологични условия вчера, а не заради заболяване.

Връщащите се 160 човека от там ще бъдат тествани и поставени под 14-дневна карантина.

Каракачанов пак припомни, че военнослужещи могат да отменят полицаите по границата, за да могат те да следят за спазване на мерките във вътрешността на страната.