През  100-те дни на националния кризисен щаб  беше свършена много работа. Такава оценка даде проф. Тодор Кантарджиев относно изминалите дни и работа на щаба.

„Държавата започна с много правилни и навременни мерки. Затова да не направим това, което се случва накрая на Дунава… някои неща трябва да продължат да се спазват“, заяви професорът.

Той апелира да продължим да спазваме отстояние и да се събираме по-малко хора на едно място. Да продължат да се спазват и мерките за дезинфекция. Той коментира и последните данни от тестването. Както съобщихме новите случаи са 43, които са с 2 повече от вчерашния ден.

„Сравнително намален е броят на изследванията, но пък броят на случаите е голям. Не говорим за тенденция или нещо страшно. Трябва да знаем, че има огнища в Сърница, Сливен, Самоков и Ямбол. Трябва да продължи масовото тестване“, каза Кантарджиев в ефира на БТВ.

Според него обществото малко се напрегнато през последните седмици и щаба е омръзнал. Затова е необходимо и малко отдръпване.  

Кантарджиев коментира и становището на СЗО, че трябва да се носят маски и то от плат.

„Маските от плат по-лесно се приготвят. Второ, те по-лесно се дезинфектират, като например с ютия. Медицинските маски могат да се сложат в микровълнова, но задължително с чаша вода“, каза Кантарджиев.

Според него от СЗО са обявили, че маските не помагат, тъй като е имало недостиг на защитните средства и с това от организацията са се стремили да

„Моето лично мнение е, че маската не помага. Може да не е на 100%, но намалява риска, както и количеството вируса, който може да те зарази. Това има голямо отношение на това до каква степен ще е тежестта на заболяването. Това за изследвания от университета в Бон в Германия“ , заяви професорът.

„Време е за дистанциран купон, двама души могат да танцуват и да се забавляват, но не трябва да се събират много хора“, категоричен бе той.